Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е освободила 215 украинци, взети в плен по време на продължителната битка за пристанищния град Марупол, включително висши военни, обяви Андрей Ермак, ръководител на кабинета на президента. Сред освободените са командирът на полка Азов и неговият заместник, информира БНР.

Ройтерс посочва, че това е неочакван ход от страна на Москва, тъй като подкрепяните от Русия сепаратисти обявиха миналия месец, че ще изправят на съд бойците от Азов, които Москва определя като нацисти.

В замяна Киев е освободил 55 руски затворници, както и Виктор Медведчук, лидер на забранена проруска партия, обвинена в държавна измяна.

По-рано Саудитска Арабия обяви, че с посредничеството на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, Русия е освободила 10 чуждестранни военнопленници, заловени от руските сили в Украйна.

Петима британци, задържани от подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, са освободени и прехвърлени в Саудитска Арабия, съобщи междувременно премиерът Лиз Тръс.

Лиз Тръс благодари на украинския президент Володимир Зеленски и на Саудитска Арабия за посредничеството. Министърът на здравеопазването Робърт Дженрик каза, че единият от освободените – Ейдън Ейслин – е от неговия избирателен район. Той бе един от двамата британци, заловени от руските сили през април и обвинени, че са наемници. Самоличността на освободените общо 10 души на брой, сред които и американски граждани, предстои да бъде официално потвърдена. Медиите обаче вече разпространиха кадри при кацането на самолета с тях в Саудитска Арабия.

Очаква се британците са се приберат в родината си още днес. Министърът на външните работи Джеймс Клевърли приветства новината за освобождаването.

„Това слага край на месеци на несигурност и страдания, включително заплаха за смъртни присъди“, каза Клевърли. Дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джеймс Ландейл си зададе въпроса защо Русия освобождава точно сега задържаните западни граждани, точно в деня на указа на президента Путин за частична военна мобилизация. Той посочва, че това може да е опит на Путин да внесе объркване сред световните лидери, които са в Ню Йорк за годишната среща на Общото събрание на ООН, като от една страна отправя заплаха, а от друга прави жест на добра воля.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.