Светът е изправен пред "антибиотичен апокалипсис" заради устойчивостта на бактериите, предупреди бившият британски главен лекар д-р Сали Дейвис, цитирана от Eurekalert.

Антимикробната или антибиотична резистентност може да се окаже "камбанния звън, известяващ смъртта на съвременната медицина" и да доведе до "антибиотичен апокалипсис", обяви тя преди началото на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, пише БТА. Форумът започва днес и ще продължи до понеделник.

Сали Дейвис е специален пратеник на Великобритания по въпросите на антимикробната устойчивост. Според нея минимален напредък е постигнат за ограничаване на устойчивостта на бактериите към антибиотиците. Това крие много сериозни опасности.

Британската експертка предупреди, че пазарът на антибиотици е в много тежко положение.

"Печалбите, които носят лекарствата за рак, възлизат на 8 милиарда щатски долара, а загубите от антимикробните препарати са за 100 милиона щатски долара. Това означава, че шкафовете ни с лекарства стават все по-празни - заради фалити, а не заради липса на научен потенциал", каза още тя, цитирана от "Vesti.bg".

Сали Дейвис настоява правителствата „да действат сега". "За мнозина вече е прекалено късно - те са починали".

Страните от Г-7 обявиха миналия месец, че ще увеличат бюджетите за изследвания на антибиотиците, а Великобритания и САЩ отпускат субсидии за разработка на нови лекарства.

От американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат, че "инфекциите, предизвикани от устойчиви на антибиотици бактерии, са сложни, и понякога е невъзможно да се лекуват".

Бактериите могат естествено да развият устойчивост с течение на времето, но този проблем е "ускорен" от "злоупотребата с антибиотици при хора и животни", смятат от Световната здравна организация.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.