Турският кораб „Фатих“ започна сондажи в блока „Туна-1“ в Черно море. Това написа в Туитър турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

„Ако има петрол и газ в Черно море, то ние задължително ще разработим находищата“, написа той, цитиран от Анадолската агенция.

Дьонмез подчерта, че Турция е твърдо решена да осигури своята енергийна безопасност и в тази връзка ще извърши сондажни работи „на всеки квадратен метър“ от своята зона във всички морета, които мият нейните брегове.

Церемонията по изпращането на плавателния съд от Истанбул за Трабзон се състоя на 29 май. На нея присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган. За да може корабът да премине под мостовете на Босфора, част от платформата за сондиране беше демонтирана и отново монтирана, когато „Фатих“ акостира в пристанището на Трабзон.

Датата 29 май не беше случайно избрана. Тя е свързана с 567-годишнина от превземането на Константинопол от османските турци под предводителството на султан Мехмед II Фатих. Така настоящата турска власт се опита да свърже миналото с бъдещето, уточнява БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.