Повечето хотели в Турция вече замразяват цените си. Мярката има за цел да съживи туризма, ударен от пандемията на COVID-19, разкрива в. "Сабах".

Ръководителят на турската федерация на хотелиерите Сурури Чорабатир заяви, че цените за почивки в хотелите в страната след възобновяването на полетите с Русия ще останат на ниво 2019 година.

Според него текущите цени са посочени в договорите с туроператори, подписани миналата година, и те все още са валидни.

"Цените няма да се повишат, въпреки че разходите за хотели са се увеличили във връзка с мерки срещу разпространението на коронавируса. Някои хотели дори намаляват цените, за да привлекат клиенти ", каза Чорабатир.

От 1 август Русия възобнови полетите до Турция. Засега те се осъществяват само до Анкара и Истанбул. В същото време полетите до курортните градове ще се извършват от 10 август. Сред тях са Анталия, Бодрум и Даламан.

Същевременно Гърция вчера откри първия по рода си подводен музей. Акцент в него е находка от амфори на древен кораб от V в. пр. н. е., обозначена като “Партенон на корабокрушенията”, край бреговете на остров Алонисос в западната част на Егейско море. Ние имаме потънал кораб от същото време, но той си лежи спокойно на дъното на Черно море.

А още през 2017 г. след уникалните открия на подводната експедиция Black Sea MAP културният ни министър Боил Банов обеща остров Свети Кирик да стане музей на подводната археология.

А министърът на културата на Гърция Лина Мендони, заедно с други служители, вчера присъстваха на церемонията, която се проведе под вода от водолази на лодка.

Обектът ще бъде отворен за обиколки на сертифицирани водолази-любители от 3 август до 2 октомври, като тези, които не могат да се гмуркат, могат да направят обиколка чрез виртуална реалност в дигитален център в главния град Алонисос. Центърът не е нищо особено - зали с няколко телевизора, но е пример как комшиите от нищо правят уникален туризъм.

“Находката лежи на 21-28 м дълбочина близо до бреговете на остров Перистери и съдържа 3 000 до 4 000 амфори”, каза Мария Агалу, председател на общинския съвет на Алонисос пред телевизия Скай.

Смята се, че находката от амфори е една от най-важните по рода си, защото повечето от тях са непокътнати. Открити са от рибар през 1985 година.

Големият търговски кораб, за който се предполага, че е потънал поради лошо време около 425 г. пр. н. е. е превозвал хиляди амфори с вино от Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос. “Амфорите говорят за размера на древния кораб. Това е голям кораб”, добавя тя. Властите планират да предоставят за разходка още четири древни корабокруширали кораби в района, достъпен за любители водолази, с цел да формират водолазен парк, който ще привлече повече туристи. Първите вече са факт и се очакват още в понеделник. Това са две водолазни групи от Великобритания.

В същото време дълбините на морето край България може би пазят наистина най-големия подводен музей в света, но никой извън българите не подозира това.

Ще припомним, че морското ни дъно крие над 65 потънали кораби от всички епохи. Един от тях е от V век преди новата ера. Подводната експедиция с международно участие през 2017 г. пък откри на 1110 метра под водата огромен търговски кораб от ХІV век, чиято конструкция се счита за прототип на този на Марко Поло.

Вероятно става въпрос за италианска търговска гемия от Генуа от около 1300 г., от типа, който е използвал прочутият мореплавател. Освен това в дълбините на морето ни лежи цяла казашка флотилия, разказва "stsndartnews.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.