С лятото идват жегите, идват и необичайните гости по нашите ширини.

През уикенда колеги от местните издания изненадаха читателите си с новината за необичаен пернат гост по нашите ширини. Стотици, а според някои дори хиляди птици фламинго били избрали именно Варненско-Белославското езеро за отдих. Източник на новината беше пост на активен Фейсбукар в социалната мрежа.

Нашият екип обаче реши първо да отиде до резервата „Ятата“ до Белослав, за да заснеме с редакционния фотоапарат грациозните розови птици. Натоварихме се на служебния автомобил и отпрашихме към мястото, където били забелязани. Спряхме на височинката над резервата и, въоръжени с бинокли и фотообективи, започнахме оглед на птичия хабитат. Много лебеди, чапли, патици и всякакви други пернати, но… нищо дългокрако и розово… Ние обаче не се отказахме лесно – заобиколихме и влязохме по черното пътче, водещо директно до езерцето. Пак нищо, ако не броим стадото крави, които кротко пасяха и се криеха под сенките на околните дръвчета, защото слънцето прежуряше. Оказа се, че не само ние сме тръгнали на фотосафари за фламинго. Млада двойка, фенове на местните сайтове, разочаровани си тръгваха. И те обиколили резервата, но не видели никакво фламинго.

На заминаване решихме да минем да попитаме тук-там из Белослав дали все пак някой е виждал екзотичните птици. Уви! – няколкото запитани от нас местни жители отговориха, че фламинго са виждали само по телевизията…

В България розовите птици наистина са долитали. Последно те бяха забелязани в езерата край Бургас миналата година (Б.ред. - виж снимките). Оттогава обаче сведения за техни нови визити няма. А може би „белославските“ фламинго просто са си починали за минути в „Ятата“ и са отлетели към друга дестинация. А може би ги е страх от хора? Каквото и да е - птиците останаха извън нашия обектив. Все пак съмнението, че някой е решил да изпробва някоя от функциите на Изкуствения интелект, си остана…

И тук е момента да си припомним стария вестникарски лаф – „Нека не позволим на фактите да ни развалят хубавата дописка!“ Ай до скоро!

Никола Стойчев, стажант-репортер

Снимки Пламен Гутинов

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.