Петима души са задържани като част от разкрита миналата година международна група за финансови измами, компютърни престъпления и пране на пари.

След издадени от прокуратурата в Бавария Европейски заповеди за арест са задържани трима българи, чешки гражданин и гражданин на Черна гора, съобщиха от спецобвинението.

Разследването е съвместно на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България. Те са били подпомагани от Българското бюро на Евроджъст. При акцията миналия април у нас бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа, а други петима - в Сърбия.

В Германия пък беше блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро.

Предполагаемите жертви на групата са над хиляда европейски граждани, от които са били присвоени над 10 милиона евро. Измамените били примамвани да се регистрират в нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Таксата за регистрация е била 250-300 евро. Тя и инвестираните суми се превеждали по сметки в различни точки на света и с поредица банкови транзакции - изпирани и после разпределяни между участниците в групата.

След изправяне пред съда двама от новите обвиняеми - чуждите граждани, са задържани за постоянно в ареста, други двама са с мерки за неотклонение „домашен арест“ и един е с „подписка“.

За продължението на акцията е публикувана информация и на страницата на Евроджъст, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.