Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в петък, че няма да присъства на инаугурацията на встъпващия в длъжност Джо Байдън. "За всички, които питаха, няма да отида на инаугурацията на 20 януари", написа Тръмп в "Туитър".

По-рано медиите съобщиха, че вицепрезидентът Майк Пенс планира да присъства.

След твърденията за изборна измама и отказа да признае победата на Байдън в продължение на повече от два месеца, Тръмп заяви тази седмица, че ще напусне Белия дом и настоя, че основният му фокус е да осигури "плавен, подреден и безпроблемен" преход на властта.

По-рано "Политико" съобщи, че три източника, близки до Пенс за заявили, че той вероятно ще се появи на събитието на 20 януари, в знак на подкрепа за мирния преход на властта. Според тях, решението да присъстват е по-лесно, след като Тръмп публично критикува Пенс.

"Това беше много по-трудно решение преди дни, но по-малко трудно сега", коментира близък до Пенс. Девин О"Мали, говорител на вицепрезидента, коментира, че Пенс и втората дама "все още не са взели решение за присъствието си".

Според източник на "Ройтерс", Тръмп възнамерява да пътува до Флорида и да е в Мар-а-Лаго за церемонията, съобщава "news.bg".

Снимка:ЕРА/БГНЕС 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.