След толкова чакане най-сетне излезе първият трейлър на дългоочакваната адаптация на романа на Франк Хърбърт - "Дюн", дело на режисьора Дени Вилньов. И изглежда великолепно.

Разбира се, само трейлър е, а също така оставя някои отворени въпроси за феновете на романа, които най-сетне очакват качествена негова екранизация.

И все пак не можеш да не изпиташ задоволство, когато чуеш думите: "I must not fear. Fear is the mind-killer. When the fear is gone, only I will remain" ("Не бива да се страхувам. Страхът погубва разума... Там, откъдето е минал страхът, няма да е останало нищо. Ще остана единствено аз." - в оригиналния български превод от книгата).

Вярно, Тимоти Шаламе предизвиква леко смесени реакции в ролята на Пол Атреидис, но ако погледнем обективно, той пасва перфектно на описания в книгите протагонист.

А от трейлъра, както и от излезлите промоционални снимки личи, че актьорският състав е подбран наистина фантастично и в духа на оригинала на Хърбърт.

Самият Вилньов многократно е заявявал, че иска неговата версия на "Дюн" да отговаря оптимално на романа като дух и идея - нещо, което е безкрайно трудно за постигане, когато става въпрос за точно тази книга.

Това, което канадецът обаче е постигнал, поне от нещата, които виждаме в трейлъра, изглежда наистина въодушевяващо, а кадрите - поне повечето от тях - са сякаш извадени от книгите.

В последните години това да имаш ясното усещане, че режисьорът наистина уважава творбата, която адаптира, се доказва като нещо наистина важно и значимо за зрителите и особено за феновете на оригиналната творба.

Ако посоченото усещане не присъства, се появяват тревогите, че крайният резултат ще е една голяма помия, която заслужава да бъде излъчвана по съмнителни кабеларки в 3 следобед (например онази жалка гавра с "Тъмната кула" на Стивън Кинг).

Поне към момента може да се каже, че Вилньов е свършил работата добре. Или най-малкото е подбрал за трейлъра онези сцени, които знае, че ще развълнуват всеки един фен на "Дюн" - сънищата на Пол, изпитанието с гом джабър и кутията за болка, слизането на сардукарите, пясъчните червеи... О, да, пясъчните червеи!

Ако си фен, просто няма как да не се въодушевиш. А дори за бъдещите зрители, които не са чели книгите, първият трейлър на "Дюн" показва достатъчно интригуващи моменти.

Самата история на "Дюн" е изключително мащабна и определено ще е интерсно да видим как точно ще бъде пресъздадена тя. В нейният център е Пол Атреидис - наследник на могъща благороднически дом, който е започнал да става твърде силен в очите на галактическия падишах-император и на големите си противници.

Така, когато императорът дава на Атреидите контрола над планета Аракис, известна като Дюн - единственото място в галактиката, където се произвежда безценната "подправка", която движи всичко в галактиката. Но дали този жест е подарък, или е капан, който крие края на благородния дом?

Историята е пълна с политически интриги, фино предадена философия, както и идеи за това какво представлява добрият лидер - все неща, които се надяваме, че Вилньов е успял да вкара във филма си.

Освен Тимоти Шаламе в "Дюн" ще видим още Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Зендая, Джош Бролин, Джейсън Момоа и Хавиер Бардем, Дейв Батиста, Стелан Скарсгорд и др.

Плановете за "Дюн" са романът на Хърбърт да бъде адаптиран в два филма, от които след евентуален техен успех да последва силен франчайз по следващите книги на писателя.

Готов ли е младият актьор за голямото приключение по романа на Франк Хърбърт?

В момента се работи и по сериал на име "Дюн: Сестринството" (Dune: The Sisterhood), посветен на сестринския орден Бин Джезърит - една от основните политически сили в света на "Дюн", но там събитията ще се развиват доста преди тези във филма, съобщава "webcafe".

Официалната премиера на "Дюн" е насрочена за 18 декември и дано да няма нови затваряния, защото нямаме търпение да видим на екран този филм!

Снимки: Warner Bros.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.