Зам.-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов остро критикува министъра на финансите - Асен Василев. От парламентарната трибуна депутатът от партията на Слави Трифонов обвини министъра във финансови манипулации, кражба на интелектуална собственост и нарушение на законите при управлявани от него фирми, отбелязва Нова телевизия.

„Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Демократична България" г-н Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната група. В нея бяха предявени амбиции и желания за намеса по отношение на състава на бъдещия Министерски съвет. Четири дни преди тази декларация, по инициирана от "Има такъв народ" среща тук, в това Народно събрание, политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на "Демократична България". От ДБ категорично заявиха, че няма да имат претенции относно личностите, които ще представляват бъдещата власт", допълни зам.-председателят на ИТН. Според него позицията на „Демократична България" коренно се е променила.

Йорданов направи следните разкрития за Асен Василев от парламентарната трибуна:

„Г-н Христо Иванов, от трибуната на НС, си позволи да посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на "Лесно.ком", която продава самолетни билети. Тогава изпълнителен директор е Асен Василев. През 2009 г. инвеститорът отказва да налива пари и възниква конфликт. Тогава Василев дава личен заем на фирмата, а след това изисква да му бъде върнат. Тогава фирмата фалира. След това основава нова фирма със същата дейност, която участва в редица дела. В хода на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на фирмата е направен въз основа на код от откраднат компютър от Асен Василев. Неговите адвокати предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара и признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", коментира Йорданов.

По думите му в 46-ото НС се "играят игри". „Отскоро сме политици и вече разбираме, че политиката е мръсна игра, но тя е мръсна игра, само ако се играе от мръсни хора. Вие явно не сте разбрали, че ние няма да играем по вашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото водите нещата към нови избори. Изумително е, че не го разбирате. Още по-изумително е, ако го разбирате, но въпреки всичко го правите. Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни. Такава е истината”, заключи Йорданов.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.