Партията на Ангела Меркел ХДС претърпя поражение на регионалните избори в Германия, а резултатите предвещават проблеми за управляващите на парламентарния вот през есента.

В провинция Рейнланд-Пфалц изборите бяха спечелени от лявата Социалдемократическа партия, която управляваше и досега там. На юг, в провинция Баден-Вюртемберг, спечели Зелената партия, която също управляваше в коалиция с християндемократите досега.

Успехът на Зелените надскочи рекордния резултат от последните избори с 2,4%. Тогава за екопартията гласуваха малко над 30% от избирателите, а сега гласът й дадоха 32,4%. Това също се смята за знак как биха протекли парламентарните избори наесен.

Сега сметките показват, че след федералните избори през септември може да се стигне до коалиция, която да не включва сегашните управляващи.

Левите, зелените и либералите от партията на Свободните демократи вероятно ще имат достатъчно народни представители, за да управляват без десните.

„Виждаме, че гражданите са недоволни. Нараства неразбирането към мерките, които вземаме за борба с коронавируса. Нараства нетърпението към ограниченията. Затова хората на ръководни постове трябва да се погледнем самокритично. Да се запитаме в кое направление можем да работим по-добре? Къде можем да сме по-прагматични и да вършим нещата по-бързо“, каза генералният секретар на Християндемократическия съюз Паул Цимияк.

Коментирайки резултатите, британският в. „Гардиън“ пише, че ХДС на Ангела Меркел се е сринал до историческо дъно в две бивши свои крепости. Кореспондентът на вестника посочва, че резултатите може да се знак, че течението се обръща срещу консерваторите, точно когато страната се готви за национални избори след 6 месеца.

С наближаването на федералните избори на 26 септември, пише „Гардиън“, резултатът в двете провинции ще даде тласък на Зелените, които са на втора позиция след ХДС в националните допитвания и успяха да увеличат вота за себе си с 2-3 процента и в двете провинции.

Вестникът обръща внимание и на това, че крайнодясната „Алтернатива за Германия“ не е успяла да осребри факта, че е единствената политическа сила, която отявлено се противопоставя на наложения от правителството курс на локдаун на национално равнище, и загуби и в двете провинции.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.