Общо 4 от 34 провинциални столици са в ръцете на талибаните, след като Кундуз, столицата на едноименната северна афганистанска провинция, и Сар-е-Пол, център на друг северен район, бяха превзети в последните часове.

„Ню Йорк таймс" съобщава, че негови източници потвърждават контрола на талибаните върху почти всичко освен военна база в Сар-е-Пол, както и друга, заедно с летището, в Кундуз, където битките се водят "улица по улица"; в Сар-е-Пол талибаните крачат необезпокоявани по улиците и местните жители са "ужасени", информира „Дневник".

Цитиран от "Франс прес" и ДПА провинциален съветник потвърждава информацията за Кундуз, правят го и местни източници на телевизия "Ал Джазира" (Катар следи внимателно конфликта като домакин на преговорите между талибаните и международно признатото правителство)

Кундуз е важен търговски център на 300 км от Кабул, на едва 50 км от границата с Таджикистан, и с население над 370 хил. е петият по големина в страната. С Кабул го свързва магистрала, а границата играе значима роля и в търговията с опиум и хероин с Централна Азия. В района на афганистанско-таджикската граница, контролиран от движението, според публикации на "Свободна Европа" вече действат забранени таджикски групи бойци, поканени от талибаните.

От началото на офанзивата, която ескалира с изтеглянето на американските сили от Афганистан, това е най-значимата победа на талибаните от началото на годината (градът за кратко бе в ръцете им два пъти преди половин десетилетие). Тя следва промяна на стратегията в последните дни - от атаки в отдалечени райони към овладяване на големите градове.

Афганистанската армия дълго настояваше, че има преимущество над талибаните в големите градове и че доказателството е в контрола на 34-те провинциални столици - нито една не бе в ръцете на движението, което се бори за превръщане на Афганистан в ислямско емирство.

В петък обаче град Зарандж (център на провинция Нимроз), на западната граница с Иран и недалеч от Пакистан стана първата подобна провинциална столица. Последва Шеберган на северозапад, недалеч от границите с централноазиатските държави от бившия съветски блок, с които Русия обяви две учения в района заради ситуацията в Афганистан в последните дни.

Битката за Кундуз не е приключила - най-голямата частна телевизия Tolo News съобщава, че сраженията продължават и там, и в Сар-е-Пол, както и в Джауазджан, столицата на Шеберган. Стратегията на талибаните обаче изсмуква силите на армията. И в случая със Зарандж, и сега с Кабул се повтаря информацията, че местните сили не са получили навреме подкрепления от правителството.

В тази ситуация Кабул ((както и преди десетилетия) разчита и на местни милиции. Бившият вицепрезидент на Афганистан Абдул Рашид Достум, който се ползва и със силна поддръжка, набира бойци узбеки, които да се сражават за Шеберган, а на среща с президента Ашраф Гани е получил пълна подкрепа за работата си.

На помощ на афганистанските сили все още са и американските; в Джауазджан според правителството в Кабул са нанесени удари по цели на талибаните с над 200 жертви. От своя страна движението твърди, че при нападение, извършено с бомбардировач B-52 в друг оспорван град, Лашкар Гах, е поразено училище и има цивилни загинали. Талибаните се опитват да представят като "военни престъпления" на афганистанските сили и САЩ случаите с цивилни жертви при сраженията в този и други градове.

Същевременно подкрепата на Вашингтон, подал рамо на Кабул в хода на кампанията с убийства на афганистански пилоти от талибаните (ВВС дават на въоръжените сили на Афганистан известно предимство), ще спре след пълното изтегляне, което трябва да е приключило до 31 август.

Снимка Associated Press

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.