Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, но и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, имунологът д-р Антъни Фаучи и съоснователите на движението Black Lives Matter - това е малка част от списъка със стоте най-влиятелни личности в света според американското сп. "Тайм".

 

Присъствието на изброените политици в списъка с лидерите не е изненада. В него фигурират и хора, които не заемат ръководни постове, като бившия вицепрезидент и опонент на Тръмп на изборите през ноември Джо Байдън, кандидатът му за вицепрезидент Камала Харис, генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адамон Гебрейесус и кметът на Париж Ан Идалго.

 

Правят впечатление част от комбинациите на личност и автор на портрета, който ѝ е направен за класацията. Текстът за Меркел например е с автор Урсула фон дер Лайен.

 

Този за Фон дер Лайен е написан от предишния управляващ директор на МВФ Кристин Лагард, а за наследницата на Лагард, Кристалина Георгиева, е писал бившият президент на Световната банка Робърт Зелик. "Кристалина Георгиева е първият управляващ директор на Международния валутен фонд от страна от нововъзникващите пазари" и от първо лице е видяла "възможностите и опасностите" от икономическите реформи, отбелязва той.

 

Посочва се още, че преди десетилетие е изненадала Брюксел с това, че идва от България, а е станала "звезда в Европейската комисия", споменават се и годините ѝ на работа в Световната банка и "превъзходните ѝ" умения за решаване на проблеми (Зелик е работил с нея по това време, за пръв път се срещат през 2007 г.). Сега Георгиева "може да посочи пътя" в трудните години за МВФ и световната икономика, когато тежка криза и битката с COVID-19 създават опасности, "но ѝ трябва помощ".

 

За Меркел Фон дер Лайен, която бе неин министър, преди да оглави еврокомисията, започва с думите: "Ангела Меркел е необичаен политик. Мнозина обичат бързи решения и лозунги, които удовлетворяват тълпата, но Ангела обича сложни проблеми. Има способноста да взема предвид много външни и вътрешни съображения, когато работи за решение. Избира широкия поглед и, когато е възможно, избягва да казва твърде много твърде бързо." Освен това "кризите винаги помагат да се отдели зърното от плявата, включително в правителството. Това, че днес ѝ се оказва чест, казва всичко, което трябва да знаете."

 

Категорията "Лидери" не изчерпва списъка, който включва още "Хора на изкуството", "Пионери" и "Титани". Изпълнители са например челистът Йо-Йо Ма и актрисата Селена Гомес, в "пионери" е бившият гамбийски правосъден министър и адвокат Абумакар Тамбаду, в момента начело на остатъчния механизъм на ООН за престъпленията от войните в бивша Югославия; "Титани" са шефът на "Гугъл" Сундар Пичай и ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Основателите на "Животът на чернокожите има значение" са в категорията "Икони".

Броят на списанието излиза с 8 отделни корици, като на всяка има личности от списъка.

"Тазгодишният списък изглежда много по-различен, отколкото който и да било от нас можеше да си представи само преди 6 месеца," казва изпълнителният директор и главен редактор на "Тайм" Едуард Файзентол, съобщи "Дневник".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.