Предаването на новия коронавирус от първо животно на второ и оттам на човек е най-вероятната хипотеза, заяви шефът на посетилата централния китайски град Ухан делегация на СЗО Питър бен Ембарек, цитиран от Франс прес. Тази версия обаче изисква "по-специфични и целенасочени изследвания", каза Бен Ембарек, след като делегацията на СЗО проведе разследване за произхода на новия коронавирус в Ухан.

Хипотезата, че вирусът е бил изпуснат от лаборатория, е "изключително слабо вероятна", добави той. Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинила института по вирусология в Ухан, че волно или неволно е допуснал новият коронавирус да излезе извън стените му. Международният екип от експерти на СЗО и Китай обяви, че не е намерил данни, че вирусът е присъствал в Ухан преди откриването му през декември 2019 г., съобщава БТА.

"Няма достатъчно доказателства, за да се определи дали вирусът се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г.", заяви шефът на делегацията на китайските експерти Лян Ваннян. Предаването на вируса чрез животно е вероятно, но това животно още не е идентифицирано, добави той.

Бен Ембарек каза, че друга възможност за предаването на новия коронавирус е чрез търговията със замразени продукти, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че Китай отдавна поддържа теорията, че вносът на замразени храни е изиграл роля за избухването на пандемията. Бен Ембарек призна, че продължилото близо месец разследване на екипа на експерти на СЗО от 10 държави в Ухан не е променило съществено това, което се знае за пандемията, предаде Ройтерс.

"Знаем, че вирусът може да оцелява в условия на дълбоко замразяване, но не ни е ясно дали той може оттам се предава на хора" и при какви условия, каза той.
 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.