Утре вечер, от 20:30ч., в в двора на Археологическия музей престижният ансамбъл ще излезе под палката на маестро Пламен Джуров. С този концерт Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на проф. Минчо Минчев.

С концерта, на 12 август, в Английския двор на Археологическия музей, Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на проф. Минчо Минчев, който тази година беше удостоен с Огърлие „Златен век“ - почетното отличие на Министерството на културата за 2020.

Отличието беше присъдено за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Диригентът Пламен Джуров беше отличен като „Музикант на годината“ 2019 за изключителен принос към българската култура в традиционната анкета на предаването „Алегро виваче“ на БНТ.

Всяко гостуване на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров се търси от варненските почитатели на класическата музика като значимо събитие. А когато солистит е проф. Минчо Минчев, очакванията са за изключително вълнуващо преживяване. Това лято заедно с проф. Минчев ще солира и Джулио Бозети – обой. Срещата на такива артисти с признат принос към европейската музикална култура обещава зареждаща емоция, подплатена с висок професионализъм, съобщи "Moreto.net".

Маестро Джуров споделя идеята си за произведенията, включени в концерта:

„В богатата музикална програма на „Варненско лято” искаме да представим интригуваща програма с главно действащо лице проф. Минчо Минчев. Това е съпоставка на четирима от великите композитори - Бах, Телеман, Хайдн и Бетовен, и ние я правим с провокативния въпрос „Как и защо историята пренарежда стойностите на произведенията във времето?” Отговорът лесно ще бъде намерен от тези, които чуят програмата ни, защото ние знаем, че аудиторията на „Варненско лято” е много чувствителна към подобни провокации“.

Ще прозвучат произведенията на Георг Ф. Телеман - Сюита "Дон Кихот", на Й. С. Бах - Концерт за цигулка и обой ре минор, на Йозеф Хайдн - Концерт за цигулка №1 до мажор и на Лудвиг ван Бетовен - Квартет оп. 95 /Сериозо/.

Проф. Минчо Минчев

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. От 1990 г. е професор във Фолкванг Хохшуле в Есеня Германия. Канен е за солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St.

Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др. Свирил е в Карнеги хол - Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон, Болшой театър и зала Чайковски - Москва, Фестивал хол и Роял Алберт Хол - Лондон, зала Херкулес – Мюнхен и др.

Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и др. Правил е записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София, Радио и Телевизия–Букурещ и Белград, Радио Женева и др. Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и др.

Журира на престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Р. Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Младежта музицира (Германия) и др. Носител е на наградата на Българското национално радио Музикант на годината – 1993 и Награда за изключителен принос към българската култура за 2010.

От 1993 г. е председател на Фондация "Панчо Владигеров" и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров". От 18 години провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация Св. Св. Кирил и Методий.

Артистичен директор на Международната лятна академия „Варненско лято“.

Джулио Бозети, обой

Роден през 1977, започва да свири на пиано в Музикалния институт Баравале в родния си град Фосано, Италия, и продължава със специалност обой в Консерваторията на Кунео (Пиемонте) в класа на проф. Р. Турола.

Специализира в Музикалната академия в Амстердам при проф. Ян Спронг. Още по време на обучението си участва в камерни и симфонични концерти, опит, който скоро го отвежда на големите сцени. Има много участия в оперните театри на Ла Скала (Милано), Генуа, Рим, Бари, Трапани, както и във филхармоничните оркестри на Театър Реджо, Торино и оркестър Верди, Милано. Работи с диригенти като Даниел Баренбойм, Рикардо Мути, Даниел Хардинг, Густаво Дудамел, Рикардо Шайи, Луис Бакалов, Даниеле Гати. През

2011 печели конкурс за английски рог и обой в Симфоничния оркестър на БНР, има ангажименти със Софийската и Русенската опера и с камерен оркестър „Симфониета“ в София. Участва в редица камерни и симфонични формации с обой и английски рог в София и чужбина.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.