Снимка: Диана Костова

Най-младият пилот, обикалящ сам света - Мак Ръдърфорд, кацна на българска земя, съобщи БНР. Той се приземи на летището край радомирското село Кондофрей. Ръдърфорд тръгна на околосветско пътешествие преди по-малко от половин година от София. Постижението му ще бъде записано в Книгата на рекордите „Гинес“.

Тийнейджърът потегли на околосветската си обиколка от България през март. Така за по-малко от шест месеца той премина през 52 държави и успя да подобри рекорда на по-голямата си сестра - Зара, която преди няколко месеца направи подобно нещо, но на 19 години.

Мак Ръдърфорд пътува с ултралек самолет и подобри два световни рекорда - за най-млад пилот, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет. При кацането си на българска земя каза:

„По време на този полет срещнах малко трудности тук над планините близо до София. Бях затруднен на намеря пътя си сред облаците. Но това е мой стар маршрут. Аз винаги съм обичал да летя. Но никога не съм си представял че ще обиколя света".

Петмесечното пътуване на Мак беше огромно предизвикателство, свързано с множество трудности - от екстремни жеги и пясъчни бури до близо 10-часов полет над ледения Тих океан, през различни технически предизвикателства до проблеми с разрешителни и геополитическата обстановка.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.