Снимка: newsbg.eu

Светът се прости с кралица Елизабет Втора - най- дълго управлявалият британски монарх. Британците я изпратиха с държавно погребение с всички почести. Десетки хиляди хора се наредиха по пътя на траурните процесии по улиците на Лондон и към Уиндзор.

Крал Чарлс III, заедно със сестра си и братята си, както и със синовете си принцовете Уилям и Хари вървяха след ковчега.

2000 души присъстваха на траурната служба в Уестминстърското абатство, на която и БНТ ви направи свидетели. Прогнозите са, че четири милиарда зрители по света са проследили събитието. В погребението имаше много елементи, пожелани лично от кралицата приживе.

По обяд траурната процесия с ковчега с тленните останки на Елизабет Втора потегли от към Уестминстърското абатство - мястото, където тя се омъжва за принц Филип и където е нейната коронация през 1953 година.

142-ма моряци теглеха оръдейния лафет, използван за първи път при погребението на кралица Виктория.

Прозвуча тържествен марш, пожелан лично от кралицата в изпълнение на гайдари и барабанчици от шотландски и ирландски полкове, а зад ковчега вървяха новият крал Чарлз Трети, братята и сестра му и синовете му - принцовете Уилям и Хари.

В Уестминстърското абатство бяха 2000 гости - от президенти, премиери и крале, до медици, наградени от Елизабет Втора тази година. Спиращата дъха церемония прикова погледите на света, съобщи БНТ.

Службата ръководи преподобният Дейвид Хойл - главният свещеник на Уестминстърското абатство, а молитва за душата на кралицата прочете архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби.

В Абатството бяха и правнуците на Елизабет Втора - 9-годишният принц Джордж, който е в линията за унаследяване на престола и сестра му - 7-годишната принцеса Шарлот.

В края на службата Великобритания застина в двуминутно мълчание. Службата завърши с химна с думите "Бог да пази краля!".

Джо Байдън, Еманюел Макрон, испанският крал Фелипе и японският император Нарухито са сред 500-те световни лидери, дошли да изпратят кралицата във вечния ѝ път. България беше представлявана от президента Румен Радев.

Държавните лидери бяха призовани да пристигнат с граждански полети във Великобритания като изключение беше направено единствено за американския президент Джо Байдън.

Съпроводен от топовни салюти и 70 удара на камбана, кортежът се отправи към арката Уелингтън, а десетки хиляди хора очакваха да премине покрай тях, за да изпратят с аплодисменти своята Кралица.

Малко след 18 часа в параклиса "Сейнт Джордж" започна служба в памет на Нейно Величество, по време на която беше ознаменуван края на управлението на Елизабет II чрез свалянето на имперската корона и златния скиптър от ковчега.

На службата в параклиса "Сейнт Джордж" присъстваха около 800 души, част от които са служители, работили десетилетия за кралицата.

Тази вечер в Уиндзор Елизабет Втора ще бъде погребана в параклиса Сейнт Джордж, а до нея ще бъде положен ковчегът на обичания ѝ съпруг принц Филип.

Церемонията премина при драконовски мерки за сигурност в Лондон. Центърът на града е напълно блокиран от сутринта, а гражданите, които присъстваха пред Уестминстърското абатство, бяха нощували там, за да си вземат последно сбогом с Нейно Величество. Повечето спирки на метрото в центъра на града бяха затворени. За часове беше затворено и въздушното пространство, а десетки полети на летище "Хийтроу" бяха отменени.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.