Студенти от университета "Корнел" и Нюйоркския университет, САЩ, са разработили специална лъжица, която подобрява вкуса на храната, като стимулира вкусовите рецептори, пише изданието "Сайънтифик америкън", цитирано от БТА.

Храните с високо съдържание на захар могат да бъдат нездравословни, но са твърде вкусни за много от нас, за да се откажем от тях или да ги намалим значително. Ами ако можехме да се насладим на вкуса им, без да ги ядем? Търсейки решение, студентите са създали лъжица със структура, която стимулира вкусовите рецептори, за да предизвика усещане за сладост, без да добавя калории или химикали.

Желаният ефект се постига с помощта на специалната текстура на прибора. Новата лъжица има няколко изпъкналости от долната си страна, които създават по-голяма площ за притискане към езика. Те са покрити с устойчив слой от молекули, наречени лиганди.

Въпросните молекули се свързват с рецепторните протеини на повърхността на вкусовите клетки, които обикновено реагират на захар или изкуствени подсладители. Свързването предизвиква каскада от нервни сигнали, които карат мозъка да регистрира усещане за сладост.

Лъжицата, наречена Шугъруеър, е предназначена по-специално за пациенти с диабет, от който страдат 11,3 процента от населението на САЩ. Захарта до голяма степен е изключена от менюто на хората с това заболяване.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.