Губернаторът на едноименната столица на Бразилия наложи 24-часова блокада на всички услуги, освен основните, от полунощ в събота, за да се овладее разрастващото се огнище на COVID-19, което напълни интензивните отделения. Драстичната стъпка идва на фона на поредните критики на президента Жаир Болсонару срещу губернатори на щати заради унищожаването на работни места с крайните мерки, съобщи "news.bg".

Магазините, аптеките, бензиностанциите, църквите и погребалните зали ще останат отворени, но всичко останало ще спре да работи, особено баровете и ресторантите, които бяха обвинени за увеличеното разпространение през края на миналата година и карнавалните празници. Отделенията за интензивно лечение в Бразилия, третият по големина град в Бразилия с 3 милиона жители, са пълни, както бяха в пика на пандемията миналата година, с над 80% от заетите легла, съобщиха от здравния отдел.

"Това, което хората най-много искат, е да работят", настоя Болсонару при посещение в североизточна Бразилия в петък, дни след като Бразилия отчете над 250 000 починали. Той заплаши да прекрати федералната помощ за спешна пандемия на държавите, прибягващи до блокиране. "Оттук нататък губернаторите, които затворят своите щати, ще трябва да осигурят своя спешна помощ", каза Болсонару.

Известният скептик на пандемията, бе подложен на критики за липсата на мерки за борба с вируса, който сам преболедува и натиск да се въведе масовата имунизация.

През последните 24 часа в Бразилия са регистрирани 65 169 нови случая на новия коронавирус и 1337 смъртни случая от COVID-19, съобщи министерството на здравеопазването в петък. Понастоящем южноамериканската държава е регистрирала 10 455 630 случая от началото на пандемията, докато официалният брой на жертвите се е увеличил до 252 835, според данните на министерството, при третото най-тежко огнище в света извън САЩ и Индия и второто най-смъртоносно в света.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.