Останки на старинен ветроходен кораб бяха изхвърлени край брега на нос Рей в югозападната част на канадския остров Нюфаундленд, където са били открити от местни жители, съобщи канадската телевизия Си Би Си, цитирана от БТА.

Нийл Бърджис, президент на Дружеството на Нюфаундленд и Лабрадор за опазване на корабокруширали морски съдове, каза, че корабът вероятно е построен през 19-и век. Това се доказва от медните части, свързващи дъските на корпуса, и дървените опорни щифтове, характерни за епохата.

Размерът на донесената на острова част от скелета - 24 метра, предполага, че ветроходът е бил много по-голям от средностатистическа шхуна, отбеляза експертът.

Според Бърджис корабът може да е бил вдигнат от дъното от урагана Фиона, който премина през района на 24 септември 2022 г. и леко промени бреговата линия на Нюфаундленд, а лошото време, което бушуваше предния ден, окончателно го изхвърлило на брега. Той добави, че морското дъно край Нюфаундленд е осеяно с хиляди потънали кораби.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.