Специализираната прокуратура предаде на съд българина от сирийски произход, който беше арестуван миналото лято заради участие в бойни действия на страната на джихадистки групировки.

В Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт срещу лицето с инициали М.А., което е с българско и сирийско гражданство.

В периода от 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г. той пет пъти е напускал страната през граничния пункт „Малко Търново на път за Сирия . Обвиняемият беше задържан на 1 юли миналата година в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП . При обиските бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред тях и снимки и видеоматериали, на които е заснет в бойна обстановка с униформа и оръжия в ръце.

В хода на разследването е доказано, че към идеите на джихадизма М.А. е бил привлечен от своя баща - сириец, който е участвал в ислямистки групировки.

На територията на арабската държава лицето се е включвало най-често в действия на групировката „Джабхат ал - Шамия“ в областта Алепо.

Обвиняемият М.А. в момента е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.