Националният отбор на България в състав Димитър Герджиков, Владимир Илиев, Милена Тодорова и Даниела Кадева завърши на 15-о място в смесената щафета, с която бе открито световното първенство по биатлон в Поклюка, Словения.

Българите направиха много добро състезание и използваха само пет допълнителни патрона и не завъртяха нито една наказателна обиколка, съобщава БНР. Те финишираха на 4:07.2 минути от отбора на Норвегия, който спечели златото за шести път. До последно България водеше битка с Беларус за 14-ата позиция, а тимът ни все пак остана пред силния отбор на домакините от Словения, които завършиха 16-и от общо 27 стартирали нации.

Норвежците в състав Стурла Лагрейд, Йоханес Тингнес Бьо, Тирил Екхоф и Марте Олсбу Ройзеланд изминаха 12-те обиколки на състезанието за 1 часа, 20 минути и 19.3 секунди. "Викингите" се нуждаеха от 11 допълнителни патрона, за да свалят всички 32 мишени, но не се наложи да влизат в наказателни обиколки.

На второ място изненадващо финишира отборът на Австрия в състав Давид Комац, Зимон Едер, Дуня Здоуц и Лиза Тереза Хаузер. Австрийците използваха само два допълнителни патрона за цялото състезание и останаха на 27 секунди от Норвегия, като така се поздравиха с първи медал в дисциплината от световен шампионат.

Бронза с изоставане от 30.6 секунди взе отборът на Швеция (Себастиан Самуелсон, Мартин Понсилуома, Лин Першон и Хана Йоберг). Шведите използваха осем допълнителни патрона, а до последните метри Йоберг водеше борба с украинката Олена Пидхрушна. На пето място зад Украйна завърши щафетата на Франция, а шестицата допълни Италия.

В разочарование се превърна състезанието на Германия и отбора на атлетите от Русия, които завършиха съответно на седмо и девето място.

Състезанията от световното първенство важат и за Световната купа. С победата си Норвегия повече в класирането при нациите смесено, като вече има 162 точки. На второ място със 148 е Франция, а трети със 130 точки са шведите. България е на 26-о място с 26 точки.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.