Отборът на Виляреал победи състава на Манчестър Юнайтед след дузпи (11:10) и 1:1 в редовното време и двете продължения в тазгодишния финал на Лига Европа на стадион "Миейски" в Гданск (Полша), съобщава БНР.

Испанците печелят първи трофей в Европа, а треньорът им Унай Емери записа уникално постижение с четвърта купа от петия си финал в надпреварата. Вратарят на Манчестър Юнайтед Давид де Хеа пък се превърна в грешник, след като пропусна от бялата точка и не отрази нито един удар на съперника.
Испанците се възползваха от едно от малкото опасни положения и поведоха в 29-ата минута, когато Жерар Морено засече центриране на Даниел Парехо (1:0).

Манчестър Юнайтед натисна съперника в първите минути на второто полувреме, а Бруно Фернандеш имаше претенции за дузпа в 52-ата минута, но реферът Клеман Тюрпен дори не разгледа ситуацията, убеден, че няма нарушение. "Червените дяволи" все пак стигнаха до гол в 55-ата минута, в която Единсон Кавани се възползва от отбита топка в наказателното поле и отблизо изравни (1:1).

До края на редовното време Манчестър Юнайтед беше по-активният отбор, но така и не достига до точен удар, докато Виляреал отвърна с неточен шут на Пау Торес. При 1:1 в редовното време мачът влезе в продължения.

В първото испанците бяха по-активни, но Алберто Морено и Пако Алкасер не успяха да уцелят вратата от удобни позиции. През второто липсваха реални положения за гол, макар испанците да поискаха дузпа за игра с ръка на Фред в 113-ата минута, но и този път френският рефер Клеман Тюрпен не посочи бялата точка.

В крайна сметка именно наказателните удари трябваше да решат спора, а испанците се оказаха по-точни и вдигат трофея без нито една загубата в Лига Европа през този сезон.

При дузпите:
1:0 Жерар Морено бележи за Виляреал
1:1 Хуан Мата изравнява за Манчестър Юнайтед
2:1 Раба вкарва за испанците.
2:2 Алекс Телеш изравни за британците.
3:2 Пако Алкасер извежда Виляреал напред
3:3 Бруно Фернандеш изравнява за "червените дяволи"
4:3 Алберто Морено бележи за Виляреал
4:4 Маркъс Рашфорд също не греши за Юнайтед
5:4 Дани Перехо е точен за испанците
5:5 Единсон Кавани също е точен
6:5 Мой Гомес преодоля Де Хеа с удар в средата
6:6 Фред изравнява за "червените дяволи"
7:6 Раул Албиол не греши за Виляреал
7:7 Даниел Джеймс бележи за британците
8:7 Франсис Коклен не бърка за Виляреал
8:8 Люк Шоу бележи с голяма доза късмет
9:8 Марио Гаспар вкарва поредната дузпа за Виляреал
9:9 Аксел Туанзебе бележи за Юнайтед
10:9 Пау Торес също е точен
10:10 Виктор Линдельов не пропуска
11:10 Вратарят на Виляреал Херонимо Рули вкарва
11:10 Колегата му от Юнайтед Давид де Хеа пропуска. Виляреал печели трофея!!!

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.