Новак Джокович пречупи Стефанос Циципас след страхотна четиричасова битка на Откритото първенство на Франция по тенис, класирайки се за финала след 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1.

Световният номер 1 грабна аванс в резултата след пробив в началото на двубоя, като спаси четири точки за пробив на собствено подаване. Във втората част гъркът започна оптимистично, но след преднина от 2-1 загуби 5 безответни гейма и изостана с два сета. В третия сърбинът достигна до пробив в деветия гейм и сервираше за мача, но Циципас направи за първи път брейк в срещата и се върна в двубоя, спасявайки и мачбол за Джокера. Гръцкият тенисист вдигна оборотите и заслужено намали дефицита.

Силната му игра продължи и на старта на четвъртия сет, когато той стигна до нов пробив, но Джокович върна брейка. Шампионът от 2016 на няколко пъти можеше да направи нов пробив, но Циципас показа невероятна психическа устойчивост и не само спаси дузината възможности, но и проби на свой ред, за да вкара срещата в заключителен пети сет. Там обаче физическият резерв на гърка се изчерпа и Джокович сломи съпротивата му след 6-1 гейма. Световният номер 1 достигна до своя пети финал в Париж след 2012, 2014-2016, като триумфира през 2016 в спора за трофея с Анди Мъри.

Той ще се бори да стане първия играч в историята, който има поне по две титли от всеки един от турнирите от Шлема. Негов съперник в неделя ще бъде Рафаел Надал – 12-кратният шампион в надпреварата, който по-рано надигра Диего Шварцман в три сета и няма загубен финал във френската столица. Двамата се срещнаха във финалите през 2012 и 2014, когато успехите бяха за испанеца, и двата пъти в четири сета.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.