По време на изслушването във Временната парламентарна комисия за установяване на злоупотреби  бизнесменът Светослав Илчовски съобщи, че е бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите и фирми, свързани с хора на ГЕРБ.

Той разказа, че е присъствал на среща на бизнесмени с премиера Бойко Борисов на 7 януари, Ивановден, през 2017 година в държавно горско стопанство "Витошко-Студена". На срещата са присъствали тесен кръг хора - около 20-30 човека.

Запитан кои са присъствали, Илчовски каза "Ние сме от всички партии, шефа на горското, брат му на този човек (Иван Ангелов, собственик на фирма "Градус"), Батко и Братко, Теди Кацарова, Анелия, Цецко Гъската и други, които не познавам". Премиерът дойде късно, към 20:30 часа, нахрани се набързо, вдигна ръка и каза, че му се играят карти. Играха карти до 24:00 часа и си тръгна".

Той уточни, че около 19 часа, още преди премиерът да дойде, му е бил показан запис с издевателства на затворник. "Боян Марков от Стара Загора ми показа на телефон записа, който беше разгледан от всички. На записа беше показано как се издевателства над известен затворник", каза Илчовски. (По време на предишното заседание на комисията Илчовски назова името на затворника - Миню Стайков). По-късно добави, че днес е разговарял с този затворник, който скоро ще излезе от затвора и ще разказва още неща.

Пред членовете на комисията Илчовски каза, че в периода 2014 - 2020 година е продавал на фирми на Иван Ангелов зърно (не уточни какво зърно) по около 30- 40 хиляди тон на година с около 15 - 20 лева на тон по-евтино. Има картел на търговията на слънчоглед като качеството на зърното се занижава и се продава на по-ниска цена на фирми на Иван Ангелов, посочи Илчовски, цитиран от "Darik".

Той разказа още, че оценява бизнеса си на 300 милиона лева, но е щял да бъде много по-богат, ако не е бил изнудван от ГЕРБ. „Средно на година съм бил рекетиран с около 500 - 600 хиляди лева, но оцелях", заяви Илчовски.

В отговор на въпрос, Илчовски каза че Иван Ангелов е загробвал норки в мина на Христо Ковачки, но без негово знание. Бил е помолен от Ангелов да загроби норки в Плевенско и Врачанско, но е отказал. /Иван Ангелов притежава през фирми единствената ферма за отглеждане на норки в страната.

Бизнесменът каза още, че всяка година от структурите на ГЕРБ му е било искано през "Напоителни системи" да плаща по 200 хиляди лева, за да полива парцелите си. Той добави, че е продал по-късно на Иван Ангелов поливните си системи на занижени цени.

Илчовски потвърди пред присъстващите, че през септември 2020 година му се обаждала министър Петя Аврамова с искане да спре да купува земя и го е заплашила, че ще го даде на техните прокурори. Илчовски посочи, че не спрял да купува земя, но и никакви последствия не е имало.

Пред комисията Иван Ангелов, мажоритарен собственик на фирма „Градус" каза, че ще даде Илчовски на прокуратурата, защото непрекъснато лъже.

Ангелов каза, че миналата година е купувал от Илчовски царевица на цена 280 лева за тон, а от друга фирма - на цена 270 лева за тон.

По-късно е имал сделки с Илчовски на цена 265 лева за тон царевица, а от други производители - на цена 260 лева за тон. Ангелов каза, че през 2018 година е дал заем от пет милиона лева на Илчовски, който не могъл върне, а после му е искал още 3,5 милиона лева кредит.

От своя страна Иван Ангелов заяви, че никога не използвал името на премиера Борисов пред Светослав Илчовски.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.