Димитър Главчев

Първа оставка в служебното правителство на Димитър Главчев поиска с абсолютна категоричност лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи epicenter.bg.

"Ако Главчев не смени Стефан Димитров, няма да има никаква подкрепа! ", закани се ядосано Борисов тази вечер.

Причината - променял досегашната доктрина на МВнР и

можел да отстъпи от позициите на България по отношение на подкрепата за Украйна.

Изненадващо днес Борисов подложи на остра критика служебния външен министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за му участието му във форума за сигурността в Черно море.

На среща със симпатизанти на ГЕРБ в кв. "Подуене" Борисов коментира поведението на двамата нови министри от кабинета на Главчев.

"Фантастично се е представил ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това правителство ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния - ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа! Ако иска да му чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази", каза с достатъчна острота Борисов. И допълни: "Ген. Запрянов е лоялен към ГЕРБ".

В изказването си пред форума днес външният министър Стефан Димитров акцентира върху сериозните последици от конфликта между Русия и Украйна, като изтъкна необходимостта от обществена и международна реакция за защита на основните ценности и принципи на международното право. По неговите думи този конфликт е поставил Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запада, като по този начин е засилил стратегическото му значение с нови измерения.

Първият ни дипломат отначало отказал среща с Джим О' Брайън, който бе назначен на 14 април миналата година на поста ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, твърди epicenter.bg. А от октомври 2023 година той пое поста на помощник държавен секретар за Европа и Евразия. Това е на практика ключовият дипломат за Европа и отношенията с бившите съветски републики. И отказът да бъде приет от българския външен министър било много лош знак за нашите евроатлантически партньори.

По-късно срещата все пак се е състояла, както става ясно от съобщение във Фейсбук страницата на МВнР.

Освен това Стефан Димитров си позволявал своеволия. В събота през нощта по време на нападението на Иран срещу Израел служебният външен министър си позволил да публикува в социалните мрежи българска позиция, която не била съгласувана, информира epicenter.bg.

Припомняме: Стефан Димитров влезе в последния момент в служебния кабинет на Димитър Главчев. Първоначално бе обявен Ивайло Ценов, но няколко часа преди да отиде при президента Радев посочения от него кандидат за премиер сложи в списъка името на Стефан Димитров, който до този момент бе извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора. В периода 2020 – 2022 г. е директор на дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" в МВнР. От 2019 г. до 2020 г. Димитров е началник на отдел "Специализиран контрол", Инспекторат на МВнР.

Часове по-късно дойде новината, че Главчев сменя Стефан Димитров с Даниел Митов.

Кой е Даниел Митов

Даниел Митов е български политолог и политик, заместник-председател на ГЕРБ.

Роден е на 4 декември 1977 г.

Завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство. Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии.

През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

През 2014 година Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисо.

От 13. 05. 2021 г. Заместник-председател на ПП ГЕРБ.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.