Най-малко двама души загинаха, а около десет бяха ранени, когато сграда в централен Мадрид, принадлежаща на католическата църква, се срути в сряда след експлозия, каза кметът Хосе Луис Мартинес-Алмейда пред репортери, предаде Ройтерс. Един от ранените е в тежко състояние и е прехвърлен в болница.

Първоначалните разследвания предполагат, че взривът на Кале де Толедо, улица, водеща от центъра на града, е причинен от изтичане на газ, каза той.

От срутената сграда излиза дим и евакуират възрастни хора от близкия старчески дом. Горните пет етажа на сградата са напълно унищожени, докато долните два етажа изглеждат предимно непокътнати, но овъглени на места от пламъците от възникналия пожар.

Служител на църквата каза, че един църковен доброволец е изчезнал. Сградата е била комплекс, който е осигурявал домашно обучение на свещеници и е давал храна на бездомници, каза съсед.

Властите проверяват версията за изтичане на газ. Местни медии показаха кадри с разрушенията от взрива. На място са изпратени 11 линейки и 9 пожарни коли, уточнява БНР.

Кметът добави, че пожарникарите все още се опитват да овладеят огъня вътре в комплекса по такъв начин, че да избегне задържането на газ, което може да "повлияе сериозно на стабилността на сградата".

Районът е блокиран, докато спасителните екипи претърсват за затрупани хора.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.