Хегемонът в българския хандбал "Шумен 61" победи "Локомотив" (Горна Оряховица) с 29:24 (13:9) в дербито от 14-ия кръг на мъжката елитна група.

Шампионите посветиха победата на клубния президент Светлозар Начев, който празнува рожден ден в деня на мача.

Срещата пред екзалтирана публика в "Арена Шумен" бе с изключителен заряд, тъй като домакините водеха с точка напред в класирането пред "Локо", но пък съперникът бе с мач по-малко.

След този важен сблъсък "Шумен 61" е едноличен лидер с 3 т. повече.

Чест прави и на двата отбора, че играха коректно, в духа на феърплея и това направи срещата още по-интересна.
Гостите откриха резултата, но само след секунди крилото Александър Димитров прехвърли технично вратаря и възстанови равенството за 1:1. Тансер Юсню вкара за 2:1 след бърза контра, а след второто равенство отново той изведе домакините напред за 3:2. От резулта 3:3 докрая на двубоя шампионите не допуснаха друго изравняване.

В хода на сблъсъка се видя, че домакините са по-добрият отбор, играят по-класен и тактически правилен хандбал. Подопечните на треньорския тандем Никола Карастоянов - Костадин Семерджиев заложиха на традиционната си здрава игра в защита - раздвижена и агресивна, но в рамките на позволеното. Гостите допускаха повече брак в нападение, а шуменци се възползваха от всяка възможност за скоростна контра и гол.

В изграждането на постепенното нападение шампионите също бяха по-добри. На вратата Емилиян Стефанов записа в мача общо 13 спасявания, някои от които във възлови моменти и които дадоха началото на хубави разширени контраатаки. Публиката аплодира възторжено ювелирни атаки на Йордан Михайлов, Бранимир Балчев, Тансер Юсню и Митко Грозев. Свръхзвуковото крило на шампионите бе неудържимо и с изключително хладнокръвие заби последните 3 гола за домакините преди почивката. От линията на 7 метра безпогрешен бе Миро Симеонов - Морския.

През втората част домакините отново доминираха в играта и в резултата. След мълниеносни атаки и попадения на Юсню, Грозев и Балчев в средата на втората част вече бе ясно, че "Шумен" ще спечели този мач - резултатът бе 20:14. Докрая на полувремето ефектни попадения нанизаха още Михайлов, Теодор Добрев, Негованов и завърналият се след дълго отсъствие Стефан Евтимов.

За пореден път домакините от ХК "Шумен" зарадваха своите верни привърженици с атрактивни сувенири с логото на клуба.

Треньорът на шампионите Никола Карастоянов изрази задоволството си от победата и сподели, че шуменци са изпълнили перфектно тактическите указания на треньорския щаб.

"Допуснахме голове, които по-скоро бяха плод на късмет. Можехме да вземем още по-изразителна победа. Единственото, от което не съм доволен, е скоростта на играта в нападение - играхме доста бавно, а това не е нашият стил. Отдавам го на заряда на мача. Има неща, които бихме могли да надградим. В следващия мач срещу "Локо" трябва да бъдем още по-концентрирани и бързи ", коментира Карастоянов.

Дербито аплодираха хандбалните легенди Владо Астиков и Христо Стоянов.

"Шумен 61" - Ем. Стефанов, В. Негованов - 2, Ал. Димитров - 1, Т. Юсню - 6, Д. Грозев - 6, Бр. Балчев - 7, Й. Михайлов - 2 (Н. Николов, Т. Добрев - 1, К. Мехмедов, Сали, Т. Димитров, М. Симеонов - 3, Евтимов - 1)

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.