Жечко Кюркчиев

До два месеца се очаква Върховният касационен съд да реши окончателно делото за тежката катастрофа на кръгово кръстовище в Шумен, съобщи БТА. Инцидентът стана във вечерните часове на 28 септември 2022 г. на бул. „Цар Симеон Велики“ в града. При катастрофата загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи средна телесна повреда.

Подсъдим за инцидента е Жечко Кюркчиев от Шумен.

От съда в Шумен Кюркчиев получи три години и четири месеца затвор, а Апелативният съд във Варна промени присъдата на три условни години, с пет години изпитателен срок.

Делото е образувано по жалби на роднините и по протест на прокуратурата.

С последната присъда Кюркчиев е с отнета книжка за пет години и четири месеца. Делото на първа инстанция мина по съкратената процедура, тъй като мъжът призна фактите в обвинителния акт.

Прокуратурата и роднините искат от Върховния съд отмяна на решението на съда във Варна и връщане на делото за ново разглеждане.

В жалбата на близките на загиналата жена са заявени доводи за това, че решението е постановено при допуснати съществени нарушения на процесуални правила.

Също така се посочва, че на Кюркчиев е наложено явно несправедливо наказание, както и че условното осъждане е приложено неправилно.

Преди началото на съдебното заседание пред Съдебната палата се събраха близки на загинали при катастрофи. Те настояват за тежки наказания.

В съдебната зала Кюркчиев каза, че осъзнава вината си, съжалява за случилото се и иска да бъде при семейството си, както и да учи.

Защитникът му смята, че условната присъда е справедлива, защото младежът имал психично разстройство, появило се след инцидента, освен това не е осъждан.

Бащата на загиналото 22-годишно момиче - Анатоли, заяви пред медиите, че има надежда, че правосъдната система ще има своето ниво, за може не само за този случай, а за всички подобни да се даде вяра на хората.

Всеки ден живеем с мисълта, че детето ни го няма. Не можем да се съгласим с решения, които се вземат. Справедливостта ще дойде с промяната, когато тези, които ни управляват, вземат присърце професионалните си ангажименти и си свършат работата, посочи Анатоли Станчев.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.