Изключително емоционално посрещане очакваше Златните момичета на родна земя. Ансамбълът на България беше приветстван от десетки фенове, малки и големи, които искаха да поздравят успешните гимнастички.

Привържениците обсипаха с цветя целия национален отбор, както и треньорския щаб при появата им на Летище София. Момичетата бяха посрещнати с хляб и сол, както и непрестанни скандирания: „България, България“.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова спечелиха златото на Игрите. За момичетата, като и целия треньорски щаб, имаше подготвено посрещане на Летище София, а десетки фенове ги очакваха, за да ги поздравят.

Стефани Кирякова първа успя да намери думи, за да коментира пред БНТ какво се случи в Япония: „Цялата Олимпиада беше най-трудният момент, не беше лесно, но се справихме с всичко. Дадоха ни много красиви кутии, в които да съхраняваме медалите. Внимаваме да не ги повредим, стоят на бюрата, но като станем от сън проверяваме дали са там.“

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова сподели: „С много работа, с много труд в залата, наистина успяхме и още не можем да повярваме.“

„Емоциите са уникални, много се радваме, че изпълнихме нашата мечта, нямаме думи с, които да опишем успеха. Отговорността я осъзнахме още като заминавахме“, каза Лаура Траатс.

Мадлен Радуканова добави: „Лишения и много труд, силно се надявахме да се случи, всеки ден се събуждахме с това да спечелим златен медал. Много сме щастливи, че го постигнахме.“

Боряна Калейн завърши на престижното 5-о място в многобоя, а Катрин Тасева сложи край на професионалната си кариера с 14-а позиция в олимпийската столица.

„Петото място не може да ме задоволи, но се надявам да съм здрава и да спечеля медал в Париж. Доволна съм от представянето във втория ден. Това състезание беше само един пример, че упоритата работа побеждава всичко и няма нищо невъзможно“, сподели емоционалната Боряна Калейн.

Президентът на федерацията Илиана Раева заяви: „Много сме щастливи, много сме радостни. Да, това е най-големият медал, който българската художествена гимнастика е завоювала някога, надяваме се това да е естественият тласък за бъдещето. България е най-силна в света в момента. От два месеца работим с новите отбори на базата на „Раковски“, така че работим и продължаваме да го правим.“

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.