Галата - Варна е невероятно предизвикателство! Да участвам в маратон с многогодишна история ме прави горда! Като състезател в басейн дълго отлагах първото си участие, тъй като плуването в морето няма общо с това в басейна. В басейна плувам в по-дълги и тежки дисциплини, което ми даде увереност, че ще се справя с дистанцията на маратона. Сега съм готова отново да го преплувам и да финиширам с още по-силно време. Това сподели пред клубния сайт varnamaraton.info шампионката на ПСК „Черно море” Калина Николаева. Именно тя спечели 82-ото издание на Галата – Варна през 2022 г. Победителката спря хронометрите на 1,06.11 ч.

Тогава талантливата варненка разкри, че дълго е мечтаела да преживее усещането да преплува маратона и се е уверила, че е великолепно. И посвети победата на родния си град Варна.

„82-ото издание на маратона беше моето първо участие в Галата - Варна. Впуснах се без да знам какво ми предстои. Нямах никакви очаквания за класиране или постижение”, разкрива топсъстезателката на черноморци. Калина връща лентата, за да си спомни, че плуването тогава било изключително трудно заради силното вълнение на морето. А малко след като тя финишира, за първи път в своята история на маратона той бе прекратен поради съображения за сигурност. Николаева изрази увереност, че тази година метеорологичните условия ще бъдат по-добри, за да направи още по-бързо плуване.

Калина не крие, че няма богат опит в плувните маратони. Както и, че участието й през 2022 г. било първото и единствено досега.

„Преди това винаги някое от основните ми състезания в басейна съвпадаха с провеждането на маратона и нямах възможност да участвам. За да добия усещане за плуването в морето, реших да се впусна първо в надпреварата 1000 х 1000. Това ми даде увереност, че ще се справя с по-дългата дистанция. Една от основните трудности според мен, след големите вълни, е правилната ориентация относно мястото на финиширане. Доста участници се объркват и тръгват в други посоки”, допълва победителката. И добавя, че фактът, че е финиширала първа сред жените, я е направил още по-уверена за бъдещи участия.

„Гордея се, че съм варненка и, че моят клуб „Черно море” организира толкова стойностно събитие! Желая успех на всички участници в 84-ото издание!”, обобщава Калина Николаева.

На 4 август, 2024 г. във Варна ще се проведе 84-ото издание на маротано Галата – Варна. Организатори на събитието са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“. Призьорите в най-старото плувно състезание у нас ще си разпределят по-висок награден фонд.

Победителите при мъжете и жените ще вземат по 1200 лв., 2 място – по 900 лв., 3 място – по 700 лв., 4 място – по 600 лв., 5 място – по 500 лв., 6 място – по 400 лв.

Плувецът с най-много участия ще бъде възнаграден с премия от 250 лв., толкова ще получи и състезателят с увреждания, преплувал маратона.

Стартът ще бъде даден от Карантината, но в по-ранен час – 9,00 ч.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.