Снимка: Reuters

Сеизмограф на датския остров Борнхолм е регистрирал два пъти пикове, представляващи земни трусове, в понеделник, когато газопроводите "Северен поток 1 и 2" претърпяха драматичен спад на налягането, съобщи германският център за геоложки изследвания GFZ, цитиран от Ройтерс.

Проблеми и в двата газопровода "Северен поток"

Сеизмографът е регистрирал почти пълна тишина до 00.03 часа по Гринучи (около 02.00 часа сутринта местно време), когато е засечен пик, представляващ земен тремор, последван от непрекъсната електромагнитна вълна. Този модел се е повторил и в 17.00 часа.

Европейски политици и експерти по сигурността предполагат, че разкъсването на тръбопровода "Северен поток" край остров Борнхолм може да е причинено от саботаж, съобщава БНР. Германският център за геоложки изследвания GFZ отказа да направи заключение дали регистрираните трусове може да са в резултат от експлозия.

"Имаше пик и след това нормален шум", каза говорителят на GFZ Йозеф Зенс. "Не можем да кажем дали това е довело до изтичане на газ".

В понеделник следобед беше съобщено за пръв път, че газопроводът "Северен поток 2" има спад на налягането. Разхерметизацията на газопровода "Северен поток 1" пък беше отчетена вчера рано вечерта, малко след втория от двата засечени със сеизмограф пика.

Междувременно сеизмолозите в Дания и Швеция са регистрирали в понеделник мощни взривове в зоните на изтичане на газ от "Северен поток", посочи във вторник пред обществената телевизия SVT Националният сеизмологичен център на Швеция (SNSN) към Университета в Упсала.

"Няма съмнение, че това са били експлозии", зави пред SVT сеизмологът на SNSN Бьорн Лунд. „Можете ясно да видите как вълните отскачат от дъното към повърхността. Няма съмнение, че е било взрив", твърди Лунд.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.