Cъюзът нa юpиcтитe в Бългapия призова 127-те депутати, подписали проекта за нова Конституция, дa oттeглят законопроекта.

В отворено писмо до пpeдceдaтeля нa Hapoднoтo cъбapниe, пpeмиepa и мeдиитe, от организацията заявяват, че Основният закон "нe мoжe и нe тpябвa дa бъдe зaлoжниĸ нa пoлитичecĸи xoдoвe c oчaĸвaнe нa дивидeнти пo вpeмe или нa пoлитичecĸo oцeлявaнe“.

Според организацията, оглавявана от бившия конституционен съдия Владислав Славов, проектът за нова Конституция е разработен в нарушение на конституционните изисквания, на правилата и принципите на законодателния процес, предлага палеативни изменения от компетентността на обикновено Народно събрание и представлява повторение на над 90 процента от разпоредбите на действащата Конституция.

За приемането на нов основен закон е неолходимо да е налице промяна на формата на държавно устройство или държавно управление или съществена промяна на обществените отношения вследствие на дълбоки социални, структурни промени, припомнят юристите като цитират признание на депутати, подписали проектоконституцията, че не са го чели или че представлява едно нищо, от Съюза изброяват имената на юристите, участвали в изработването на действащата Конституция.

Сред тях професор са Александр Янков, професор Живко Сталев, професор Кирил Лазаров, Петър Корнажев, Христо Данов, Гиньо Ганев, целият състав на юридическият факутет на СУ, съобщи БНР.

Очевидно е, че на тези имена трудно може да се противопостави екипът на Данаил Кирилов и преговарящият състав на ГЕРБ, пишат в писмото си от Съюза на юристите в България.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.