Администрацията на американския президент Доналд Тръмп замразява издаването на определени видове неимигрантски работни визи до края на годината, както и ще удължи действащата в момента забрана за издаването на т.нар. зелени карти. Това обявиха от президентската администрация във Вашингтон.

Мярката е част от действията на Белия дом в защита на американската работна ръка на фона на тежката икономическа криза, обхванала страната заради пандемията от коронавируса. Администрацията на Тръмп изчислява, че по този начин ще бъдат освободени до 525 хил. работни места, които ще могат да бъдат заети от американци.
Замразяването на визи касае визите Н-1В за квалифицирани работници, които се използват от големите американски технологични компании, визите Н-2В за неземеделски сезонни работници, визите J-1 за обмен на студенти и визите L-1 за мениджъри на мултинационални корпорации. Според анализаторите броят на издаваните годишно зелени карти, които дават право на постоянно пребиваване в САЩ, ще намалее от 1 милион до 300 000.

Решението няма да засегне хората, които вече се намират в САЩ.

Демократите обвиниха Тръмп, че се възползва от коронавирусната пандемия, за да ограничи имиграцията, съобщава “segabg.com”. През април президентът обяви, че страната спира да издава зелени карти за срок от 60 дни с цел защита на работните места и преодоляване на последиците от COVID-19. Сега мярката се удължава до края на 2020 г.

Междувременно стана ясно, че още двама души от екипа, организирал предизборния митинг на Доналд Тръмп в Тълса, щата Оклахома, са заразени с коронавирус, съобщи Си Ен Ен, като цитира говорителят на предизборния щаб Тим Мърто. Малко преди проявата беше съобщено, че шестима души са дали положителни проби за заразяване с новия коронавирус. Това беше първата предизборна проява на Тръмп от началото на пандемията в САЩ и имаше сериозни опасения, че струпването на много хора ще доведе до разпространение на заразата сред привържениците на държавния глава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.