Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър съобщи, че Вашингтон възнамерява да намали военните си контингенти в Ирак и Афганистан, предаде БТА. По думите му, с това решение се изпълнява обещанието на президента Доналд Тръмп войските да се приберат у дома, въпреки предупрежденията на републиканци и съюзници на САЩ да не се прибързва с изтеглянето, предаде Асошиейтед прес. Президентът на САЩ отказа да признае победата на на изборите на Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, само пет дни след датата 15 януари, когато е предвидено да приключат планираните изтегляния на войските.

Милър, който отказа да отговори на въпросите на репортерите, каза, че съгласно плана, числеността на войските в Афганистан ще бъде намалена от сегашните над 4500 души на 2500, а на тези в Ирак от около 3000 сега също на 2500. Министърът добави, че САЩ са готови да реагират, ако обстановката в двете страни се влоши.
 

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, обикновено пламенен защитник на Тръмп, нарече плана „грешка“.

И предупреди президента да не взема „никакви гръмовни промени в политиката по отбрана и външните работи“ преди да напусне Белия дом.

Междувременно иракската армия съобщи, че в строго охраняваната т. нар. Зелена зона в иракската столицата са паднали четири ракети. Загинало е дете, а най-малко пет души са ранени. Това е знак за край на неофициалното примирие, обявено от подкрепяните от Иран милиции през октомври, отбелязва Асошиейтед прес. Засега никой не е поел отговорност, съобщава БНР.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.