Държавният департамент на САЩ е заявил този месец на европейските компании, за които се подозира, че помагат за изграждането на руския газопровод "Северен поток 2", че са изправени пред риск от санкции, като напускащата администрация на президента Тръмп подготвя последен кръг от наказателни мерки срещу проекта, съобщиха за Ройтерс два правителствени източника.

"Опитваме се да информираме компаниите за риска и ги призоваваме да се изтеглят, преди да е станало късно", заяви източник от правителството на САЩ при условие за анонимност.

Той също така посочи, че очаква Държавният департамент да излезе с доклад до четвъртък или петък за компании, които според него помагат за изграждане на газопровода Русия-Германия. Компаниите, които биха могли да се съдържат в доклада, включват такива, които осигуряват застраховка, помагат за прокарването на подводния тръбопровод или проверяват строителното оборудване на проекта, каза още източникът на Ройтерс.

Компаниите могат да бъдат изложени на риск от санкции на САЩ съгласно съществуващото законодателство, ако не спрат работата си по проекта.

Според информатора на Ройтерс компанията Zurich Insurance Group може да бъде включена в доклада

На този етап от проекта "Северен поток 2“ не коментират информацията на Ройтерс.

Междувременно РИА Новости цитира руското външно министерство, според което подводната част на газопровод "Северен поток 2" до Германия ще бъде завършен въпреки натиска от страна на Съединените щати.

Завършването на проекта зависи от различни фактори, включително времето, съобщи РИА, позовавайки се на служител на министерството.

Газопроводът на стойност 11 милиарда долара, един от най-важните руски проекти в Европа, предизвика напрежение между Вашингтон и Москва.

Администрацията на Тръмп се противопоставя на "Северен поток 2", който би лишил Украйна от изгодни транзитни такси, заявявайки, че това ще увеличи икономическия и политически лост на Русия над Европа. Администрацията на Белия дом също така стимулира износа на американски втечнен природен газ за Европа, гориво, което се конкурира с газопровода от Русия.

От своя страна Кремъл заяви нееднократно, че "Северен поток 2", воден от държавната енергийна компания "Газпром", е търговски проект.

Германия също посочи, че тръбопроводът е просто търговски проект. Най-голямата икономика в Европа се нуждае от природна газ, тъй като затваря въглищните и ядрените си централи с оглед на опазване на околната среда и на безопасността.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън също се противопостави на проекта, когато беше вицепрезидент по времето на Барак Обама. Не е сигурно обаче дали той би искал да направи компромис по проекта след 20 януари, когато поеме поста на държавен глава..

"Газпром“ спря строителството на „Северен поток 2“ за една година след санкциите на САЩ през декември 2019 г. Но работата се възобнови, като „Газпром“ се надява да завърши газопровода „Северен поток 2“ под Балтийско море, за да удвои капацитета на съществуващата линия. Проектът е завършен на 90%, като остава само около 100 км участък в дълбоки води край Дания.

Западните партньори на "Газпром" по проекта са германската Uniper, Wintershall Dea на BASF, англо-холандската петролна компания Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Американски източник в индустрията, който е свидетел на комуникациите на Държавния департамент, каза пред Ройтерс, че европейските компании, включително германските, са получили запитвания от администрацията на Тръмп през последните няколко месеца от октомври 2020 г. насам за техните дейности, свързани със "Северен поток 2".

Държавният департамент е попитал компаниите през миналия октомври дали са участвали в „Северен поток 2“ и дали работата продължава след 15 юли, както и стойността на каквито и да било услуги или подкрепи.

На тази дата държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди инвеститорите в руските тръбопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток", че могат да бъдат изправени пред санкции съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции от 2017 година.

На 1 януари Държавният департамент отново се е обърна със спешна молба, каза източникът на Ройтерс, като е поискал да разговаря през този уикенд с Бюрото за енергийни ресурси, за да обсъдят подробностите за прекратяването на дейностите на компаниите.

Държавният департамент не коментира информацията на Ройтерс.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.