САЩ наложиха ограничения на Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), което допълнително увеличава напрежението с Китай заради критичните индустрии, пише Bloomberg. Сега американските фирми трябва да кандидатстват за лиценз за износ на определени продукти до най-големия производител на чипове в Китай, казва се в писмо от 25 септември, видяно от Bloomberg News. SMIC и нейните дъщерни дружества представляват „неприемлив риск от отклоняване към военна крайна употреба", пише Бюрото по индустрия и сигурност. SMIC не е включена в т.нар. списък на американските субекти, което означава, че ограниченията все още не са толкова строги, колкото наложените на китайската Huawei Technologies Co.

САЩ заявиха, че обмислят по-сериозен „черен" списък, който би повлиял на износа на повече компании. „Военните правила за крайна употреба се прилагат само за подмножество от изброени дружества с американски произход. Правилата за списъците на субектите се прилагат за дружества с всякакъв произход от САЩ и някои с чуждестранен произход", казва Кевин Улф, юрист по контрол на износа в Akin Gump и служител в търговския отдел на администрацията на Обама.

Решението за SMIC е компромис между Министерството на отбраната и търговията и умерените в администрацията на Тръмп, според запознат източник на Bloomberg. SMIC не е получила официално известие за санкциите, няма връзка с китайските въоръжени сили и не произвежда стоки за военни крайни потребители или употреба, казва се в съобщение по имейл от базираната в Шанхай компания.

Ограниченията срещу SMIC внасят допълнително напрежение между двете най-мощни страни в света. САЩ и Китай се сблъскват заради търговията, интелектуалната собственост, пандемията и националната сигурност, включително новия закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг. Технологичната област става все по-спорна, тъй като Китай си поставя за цел да води света в определени сектори, отдавна доминирани от САЩ.

Администрацията на Тръмп постави Huawei в черния списък, като попречи на гигантския доставчик на телекомуникации да купува компоненти от американски доставчици и притиска съюзниците си да последват примера. До 50% от оборудването на SMIC идва от САЩ, според оценки на Jefferies, а компанията има пазарна стойност над 29 милиарда долара.

Сред клиентите на SMIC са американските производители на чипове Qualcomm Inc. и Broadcom Inc., според данни на Bloomberg. Акциите на китайската компания спаднаха с 23% за един ден по-рано този месец след доклад, че САЩ обмислят добавянето на фирмата в черния списък, съобщи "Noreto.net".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.