САЩ планират да изтеглят 11 900 военнослужещи от Германия и да ги разположат на други места. Това обяви американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от световните осведомителни агенции.

"Настоящият план на EUCOM (Европейско командване на САЩ) планира препозициониране на приблизително 11 900 военнослужещи от Германия", уточни Еспър по време на пресконференция в Пентагона.

По думите му американските военнослужещи ще започнат да напускат Германия само след няколко седмици и след това ще бъдат преместени в Белгия и Италия на фона на плановете на Пентагона да разположи част от тях по-близо до руските граници.

Еспър подчерта, че ключова цел на изтеглянето е укрепване на югоизточния фланг на НАТО в близост до Черно море.

Той добави, че някои сили могат да бъдат изпратени в Полша и в страните от Прибалтика (Литва, Латвия и Естония), ако Варшава се съгласи да подпише споразумение, което вече е договорено.

Общо 5 600 американски войници ще бъдат преместени от Германия в други страни от НАТО, докато се очаква 6 400 души да бъдат изпратени у дома.

По-рано този месец германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер изрази съжаление относно решението на Вашингтон да изтегли американски военнослужещи от Германия, като изрази надежда, че преразпределянето на войските в Европа ще покаже ангажираността на Америка към Трансатлантическото партньорство.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.