Гръцкото правителство излезе днес с окончателно решение, че от понеделник туристи ще влизат в страната от България единствено през граничен пункт "Кулата - Промахон". Ограничението е валидно за всички, които използват леки коли, включително пътуващите по бизнес или за работа. Остава изискването всички пътници да имат QR код, който се получава след попълване на електронна декларация, съобщава “Dnevnik.bg”.

През тази седмица от шест гранични пункта по българската граница останаха да работят два - "Кулата" и "Маказа". "До неделя, 5 юли включително, е преходен период за туристите, които влизат в Гърция. От понеделник единственият граничен пункт с България, през който ще се допускат туристи, е "Кулата - Промахон" и то само с попълнен предварително формуляр", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. Само вчера през "Промахон" са преминали 21 000 туристи, информират граничните власти.

Новата организация за влизане в страната доведе до образуване на огромни колони от автомобили, като вчера те се простираха на повече от 10 километра от граничния пункт. Днес към 9 часа опашката беше дълга около 4 километра, но до обед се стопи.

Сутринта малко преди 6 часа опашката на Кулата беше дълга под 2 километра, като през пункта се минаваше за около 50 минути, показа проверка на "Дневник". Задължителните QR кодове, които се получават след попълване на декларация, не се искат на пункта от преминаващите българи. Те не се и проверяваха за разлика от сръбските и румънските граждани.

По-късно през деня кодове се искаха избирателно, включително и от българите. На моменти колоната вървеше бавно заради присъствието в нея на много сръбски граждани. Тъй като страната не е член на ЕС, данните на всички пътуващи в колите се вкарват ръчно в електронната система на гръцките гранични власти, автомобилите често се проверяват, масово на сърбите се правят и тестове за коронавирус. Това забавя цялата колона.

Снимка: Велко Ангелов

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.