Апелативният съд във Варна допусна изпълнението на Европейска заповед за арест /ЕЗА/ за българка, издирвана от гръцките съдебни власти, съобщиха от съда в морската столица.
Гръцките власти издирват 71-годишната жена с цел провеждане на наказателно преследване. Тя е обвинена в членство в престъпна група и съучастие в измама при условията на продължавано престъпление.

В ЕЗА се твърди, че престъпленията са извършени между януари 2019 г. и януари 2020 г. Хора в Гърция получавали телефонни обаждания с твърдението, че децата им са причинили тежки катастрофи. Срещу пари и бижута им се обещавало съдействие.

Прокуратурата в Солун смята, че издирваната жена е получила три парични превода. Според заповедта за арест, в организацията са участвали още 17 души - българи и гърци, уточнява БТА.

Жената е задържана в Разградско на 16 юни. Гръцката държава е представила гаранции, че след изслушването на жената и при евентуално й осъждане, тя ще бъде върната в България за изтърпяване на наказанието.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.