Подсъдимият Йоан Матев, който е обвинен в умишлено убийство по особено жесток начин на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 г., е признат за невинен. Решението на Софийския градски съд е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав и един съдебен заседател. То не е окончателно и прокуратурата обяви, че ще го атакува пред апелативния съд.

Според целия съдебен състав безспорно е доказано по делото, че подсъдимият е лицето, което е заснето на камерите и е присъствало на местопрестъплението, а после се е оттеглило от него. Според мнозинството обаче няма преки и косвени доказателства, че именно Матев е държал ножа на убийството и е нанесъл смъртоносната рана на Георги Игнатов.

Отхвърлят се също така гражданските искове от близките на убития. Мярката за неотклонение на Йоан Матев се изменя от "Домашен арест" в най-леката - "Подписка".

Йоан Матев беше задържан в началото на 2017 г., почти две години след бруталното убийство. До ареста му се стигна, след като неговият брат Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който е извършено убийството. Марсел обаче категорично отказа да свидетелства пред съда. В последната си дума пред съда днес Матев за първи път изказа съболезнования на близките на убитото момче Георги Игнатов, но отрече да има общо с трагедията и пледира, че е невинен.

Тезата на зашитата беше, че убиецът е Патрик Първев, който през 2018 г. получи присъда от 6 г. затвор за това, че е пребил почти до смърт 3-годишно дете. Той признал това пред бивш арестант в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров", който даде показания пред съда. Първев обаче отрече да е виновен за убийството на Георги през 2015 г. и заяви, че съкилийниците го малтретирали, защото им заприличал на момчето от записа, което бяга от Борисовата градина, и той бил готов на всичко, за да спре тормоза.

Видеозаписът от охранителна камера на сградата на БНР беше основно доказателство на прокуратурата в обвинението срещу Йоан Матев. "Приличаше ми на Йоан по физиката и изразителния му нос. Тренирал съм с него и познавам движенията му. Бягащият младеж тича по същия начин като Йоан - с изпънати гърди напред", свидетелства Стефан Люцканов, който е тренирал тенис с подсъдимия. Същите твърдения направи и бивш негов съученик. "Някой показа на телефона си запис, пуснат в новините. Гледах го и момчето много ми заприлича на Йоан по походката. Всички бяхме на мнение, че на записа е заснет Йоан", гласят показанията на Денис Маноевски. Той си спомня, че подсъдимият е спрял да ходи на училище след убийството.

През април м.г. Йоан Матев беше освободен под домашен арест, след като изкара в ареста повече от 3 г., съобщава "segabg.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.