Нов турнир, нови надежди - това обикновено е ситуацията в националния отбор в последните 16 години, в които съставът не е участвал на голямо първенство. Днес представителният тим се изправя срещу Ирландия.

 

Сега ситуацията не е по-различна, като футболистите на Георги Дерменджиев стартират участието си в Лигата на нациите с мисъл за плейофния мач с Унгария за класиране на Евро 2021, който ще бъде през октомври.

При първото си участие в Лигата на нациите България завърши на второ място, което му позволи да се изкачи в Дивизия В и да играе плейоф за класиране на европейското първенство.

Мачът с Ирландия е в 21.45 часа на Националния стадион "Васил Левски".„

Нови лица

Националният селекционер Георги Дерменджиев дава шанс на много нови лица, сред които има млади играчи, дебютанти и такива, които са с малко мачове за България.

От избраниците му общо осем са под 25-годишна възраст: Кристиян Димитров (23), Станислав Работов (18), Филип Кръстев (18), Виктор Попов (20) Светослав Ковачев (22), Янис Карабельов (24), Божидар Краев (23) и Пламен Гълъбов (24).

"Има млади момчета, това беше моето искане. Говорих с Емил Костадинов и треньора на 19-годишните, като се разбрахме. Филип Кръстев и другите са в първия отбор и могат да получат шансове", коментира Георги Дерменджиев.

В отбора не попаднаха някои играчи от младежкия състав до 21 години, които имат квалификации за европейско първенство. Средната възраст на отбора на Дерменджиев е 27 години, като в него личат няколко опитни футболисти над 30 години: Николай Михайлов (32), новият капитан Петър Занев (34), Галин Иванов (32), Исмаил Иса и Димитър Илиев (на 31). За пръв път в националния тим е повикан и бразилецът от "Лудогорец" Сисиньо.

Какво предстои в Лигата на нациите

България е в Група 4 на Дивизия В в Лигата на нациите, заедно с Ирландия, Финландия и Уелс. След двубоя с ирландците на 6 септември българският тим гостува в Кардиф.

През октомври са мачовете с Финландия (гостуване) и Уелс (домакинство), а в средата на ноември останалите два мача с финландците и Ирландия.

"Искам да се промени мисленето на играчите и националният отбор да не се използва като визитка. Трябва да се използва всеки шанс и все мач. Искам да имат такова мислене, че да дават 100% от себе си", коментира Дерменджиев.

Срещу Ирландия българският тим има равен брой победи и загуби - по три. За последно двата тима се срещнаха през септември 2019 г., когато ирландците спечелиха с 3:1 в приятелски мач в Дъблин, съобщи "Дневник".

Снимка: LAP.BG

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.