Полетите до и от Обединеното кралство са засегнати от заглушаване на глобалната система за позициониране (GPS) в региона, за което се смята, че е виновна Русия, пише британският таблоид The ​​Sun, цитиран от Агенция „Фокус”.

Въз основа на анализ на бордовите дневници на специализирания сайт GPSJAM.org The Sun пише, че от миналия август насам са открити проблеми с навигацията при около 46 000 полета. От тях 2300 са на Ryanair, почти 1400 на Wizz Air.

British Airways и easyJet също бяха засегнати от заглушаване на GPS, но не в толкова значителен мащаб (съответно 82 и 4 случая).

От Британската служба за гражданска авиация в коментар за The Sun заявиха, че заглушаването често е свързано с военна дейност, но не означава, че търговските самолети са пряко насочени.

"Заглушаването на GPS не засяга директно навигацията на самолета и въпреки че това е известен проблем, това не означава, че самолетът е бил заглушен нарочно“, обясни Глен Брадли, директор на летателните операции в командването.

Проблеми с GPS навигацията в Европа се съобщават от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, по-специално около Калининградска област, руски анклав с изглед към Балтийско море.

Европейските държави смятат, че това са целенасочени действия на Москва.

През март стана известно, че Русия може да е заглушила сигнала на самолета на британския министър на отбраната Грант Шапс, когато летял близо до Калининград.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.