Европейският съюз добавя клаузи към договорите с производителите на ваксини срещу Covid-19, които ще позволят на блока да получи достъп до възможни подобрени ваксини, които могат да предложат по-добра защита срещу варианти на коронавируса, съобщиха за Ройтерс три източника от ЕС, участващи в разговори с компаниите.

По-заразните мутации се разпространяват бързо в ЕС и по света, като така нареченият британски вариант се смята от експертите за преобладаващ на континента.

В новите договори с производители на ваксини ЕС добавя клаузи, които изрично обхващат варианти на Covid-19, съобщиха европейските източници на Ройтерс.

Производителите тестват ваксините си срещу коронавирусните варианти, а също така работят върху корекции, които биха могли да ги направят по-ефективни срещу вирусни мутации.

Един от европейските служител заяви, че клаузите ще позволят на ЕС да не купува ваксини, които не са ефективни срещу широко разпространени варианти, и вместо това ще поръча модернизирани версии. Източникът обаче отбеляза, че клаузите са неясни по отношение на дефиницията за вариантите и действителната правна власт, която те ще дадат на ЕС.

Трите източника на Ройтерс посочиха, че "антивариантната" клауза е включена във втори договор, финализиран по-рано през февруари с компаниите Pfizer и BioNTech за доставка на 300 милиона допълнителни дози от тяхната ваксина срещу Covid-19.

За сега от "Пфайзер" и от Европейската комисия оказаха да коментират информацията на Ройтерс.

Проучванията показват, че ваксината на Pfizer може да бъде ефективна срещу британския и южноафриканския варианти на коронавируса. Компанията също така работи върху т.нар. "усилваща доза" на ваксината, която ще бъде съобразена с вариантите.

Сега ЕС иска да добави тези клаузи в новите сделки за доставка и обмисля дали да надгради съществуващите си договори, казаха еврослужителите.

Блокът договаря нови споразумения за доставка на ваксини с компаниите Novavax, Valneva и Moderna, за да увеличи резерва си от ваксини до близо 2,3 млрд. дози, които вече е осигурил от шест фармацевтични фирми.

Очаква се в сряда Европейската комисия да представи поредица от мерки за повишаване на готовността на ЕС срещу варианти на Covid-19, включително нови средства за подпомагане на последователността на генома на коронавируса и на негови варианти. Повечето страни от ЕС досега са направили малка или никаква последователност на генома на Covid-19, отбелязва агенция "Ройтерс", цитирана от БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.