"Сегашният хаос и безумие не са резултат от коронавируса, а от натрупани от десетилетия неща - няма лекари, няма сестри, затова сме на това дередже", каза пред БНР режисьорът Стефан Командарев, който е завършил медицина.

Според него в България са се натрупали няколко кризи:

"Съвпадна медицинска криза, политическа криза, лошо управлявана пандемична ситуация, съвпадна и с неща, които от десетилетия са се трупали като проблеми в нашето общество. Плюс неравенството, което става все по-голямо, включително и по отношение на медицинската грижа - едни чакат с часове и не могат да стигнат до болниците... Проблемите в здравната система, която е все по-опоскана.

Огромната морална и ценностна криза. Забравянето какво е добро и зло, какво е солидарност, отговорност. Всички тези неща бяха много преди коронавируса, пандемията ги потенцира. Съвпадането на тези неща доведе до взривоопасна смес".

Командарев беше категоричен, че не харесва т.нар. локдаун, но вече е изпуснат моментът на градиране на по-леки мерки, за да се предотврати бумът на епидемията и да се запази здравната система от колапс:

"Вече сме в ситуация на свободно падане и вариантът е най-горчивото хапче, каквито са тежките мерки, за да спре това всекидневно нарастване на броя на заразените и починалите от Covid-19".

Режисьорът сподели, че в момента снима документален филм за донорството и вече намаляват постепенно снимачния период заради все по-трудната ситуация.

"Опитвам да призовавам за солидарност, отговорност и здрав разум, защото от това има нужда нашето общество, в което обикновено всеки се спасява по единично. От трудна ситуация можем да излезем обединени с отговорност между нас. Не е имало момент, в който да съм спрял и да съм се скрил в пещера, за да не ме намери коронавируса. Не е необходимо. Човек трябва да бъде активен", разказа още Командарев пред микрофона на БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.