Бъдещият руски министър на отбраната Андрей Белоусов докладва в качеството си на първи вицепремиер на президента Владимир Путин в Кремъл, 7 ноември 2023 г. Снимка: Гавриил Григоров/Спутник/пресслужбата на Кремъл чрез АП

Руският президент Владимир Путин предложи първия вицепремиер Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на мястото на Сергей Шойгу, съобщиха ТАСС и БТА, цитирайки указ, публикуван на сайта на Кремъл.

Франс прес отбелязва, че изненадващото отстраняване на 68-годишния Шойгу е част от дълбоки промени в правителството, предложени от Путин броени дни след като положи клетва във вторник като държавен глава за пети мандат. Руският президент смени министъра на отбраната повече от две години след началото на специалната военна операция в Украйна.

Шойгу, който бе министър на отбраната от 2012 г. ще стане секретар на влиятелния Съвет за сигурност на Руската федерация на мястото на Николай Патрушев. Смятан за близък до Путин, той също така ще отговаря за развитието на военнопромишления комплекс, посочва Ройтерс.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов запазва поста си, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Що се отнася до Патрушев, той ще бъде назначен на друг пост, каза още Песков, но не уточни на какъв.

Бъдещият руски министър на отбраната Андрей Белоусов, на 65 години, е икономист по образование.

"Министерството на отбраната трябва да бъде напълно отворено за иновации, за възприемане на всички напредничави идеи. Затова президентът избра кандидатурата на Белоусов", обясни изненадващото назначение Песков, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че "Шойгу ще продължи да работи в тази област, която познава добре, която познава много добре отвътре, със своите колеги и партньори на предишното си работно място", предаде АФП.

Белоусов ще бъде заменен като първи вицепремиер от Денис Мантуров. Досега Мантуров бе вицепремиер и министър на промишлеността и търговията.

Антон Алиханов ще е новият министър на промишлеността и търговията, а Сергей Цивилев ще замени Николай Шулгинов като министър на енергетиката.

Другите знакови фигури в руското правителство запазват своите постове. Сред тях са премиерът Михаил Мишустин и дългогодишният министър на външните работи Сергей Лавров, който ръководи руската дипломация вече две десетилетия.

Директорите на Федералната служба за сигурност и на Службата за външно разузнаване, Александър Бортников и Сергей Наришкин, също остават.

Александър Новак запазва поста си на вицепремиер, отговарящ за икономиката и енергетиката.

Двете камари на руския парламент се очаква да утвърдят тези неочаквани промени в правителството, посочва АФП.

***

Кой е Андрей Белоусов

Андрей Ремович Белоусов, на 65 години, е роден в столицата Москва в семейството на съветски икономист. Той завършва Икономическия факултет на Московския държавен университет с отличие през 1981 г.

През 2000 г. Белоусов е назначен за извънщатен съветник на руския премиер, а шест години по-късно става заместник-министър на икономиката.

От 2008-2012 г. - в периода, когато Путин е премиер - е директор на отдела по икономика и финанси в правителствения апарат. През 2012 г. е министър на икономиката.

От 2013 до 2020 г. Белоусов е съветник на руския президент. От 2020 г. заема поста първи вицепремиер. През същата година за кратко замества министър-председателя Михаил Мишустин, който се разболя от ковид.

През 2017 г. РБК писа, че Белоусов е един от хората, убедили Путин, че дигиталната икономика и блокчейн технологията са от решаващо значение за бъдещето.

"Мога да кажа, че една държава със суверенитет определено трябва да (определя сама своята идентичност). Кои сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?... Нямаме друг вариант за страната ни, освен да придобием или възпроизведем тази идентичност", каза той в интервю за същата руска медия миналата година.

Според РБК Белоусов е тренирал като млад самбо и карате, но не е служил в казармата.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.