Пет дни след инцидента с Атанас Скатов се връщаме към първоначалната версия, че причината за смъртта на българския алпинист е скъсано въже. Това се твърди в документи, издадени от болницата и публикувани тази сутрин от "24 часа". Мениджърите на експедицията отричат това да е истина.

В интервю за БНТ от пакистанската агенция, организирала експедицията, продължават да отстояват тяхната версия, че въжето е било здраво, защото по него са слезли и други алпинисти. Четвърти ден липсват трима души от експедицията, всички останали вече са в базовия лагер. В планината са само още двама пакистанци, тръгнали да търсят изчезналите.

В документа, издаден от болницата в Скарду, ясно е записано:

"Атанас Георгиев Скатов, националност - България.
Загинал на 5 февруари, докато слиза от лагер 3 към базов лагер. Причина - скъсване на обезопасяващо въже."

От непалската агенция, организирала зимната експедиция до К2, казаха, че не става дума за главното въже по парапета, а за личното осигурително въже на Скатов.

"Пише, че е скъсано въже или нещо такова, но вижте, тези документи са подготвени по информация на ръководителя на базовия лагер. Той изпрати доклада към офиса. Може би хората от министерството не са го взели много на сериозно, когато са го писали, защото има фиксирано въже, има и негово собствено осигурително въже. Когато Атанас падна близо до лагер 3, 7 човека се върнаха по същото въже, включително и синът на изчезналия пакистански алпинист Али Садпар. Така че няма начин новото въже да е скъсано", заяви по телефона мениджърът в непалската агенция Канишур Гургей.

Според председателя на Българска федерация по катерене и алпинизъм също става дума за скъсано предпазно въже.

"Ако въжето е било влажно и след това е замръзнало, то губи от якостта си, но това не е толкова значително, въпросът е, че няма достатъчно информация той дали е бил закачен към основното въже. Но вижте, това е типичен проблем за една комерсиална експедиция, в която вие разчитате някой друг да ви зареди лагерите", коментира Петко Тотев.

В интернет пространството критиките към организаторите стават все по-сериозни - липса на организация, скъсани палатки, липса на кислородни бутилки. Проблемите предвидил и Антон Стефанов, който е организатор на височинни експедиции, или както той ги нарича екскурзии.

"При проблемите на тази експедиция е нормално да има жертви, при положение, че 90% са туристи, не са подготвени да се сблъскат с проблемите. Беше предпоставка да се случат такива неща, няма как да очакваш, че ще ти останат палатките, въжетата. Много от алпинистите казаха, че има липсващи въжета, има зарити въжета", заяви Стефанов.

Най-добрият гръцки алпинист също се включи със свой разказ за случилото се със Скатов. Пред "България днес" от болницата в Скарду в Пакистан, където се възстановява след измръзване, Антониос Сикарис разказа за последните си мигове с Атанас.

"През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: "Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го - падна". Това е историята", разказа още той, цитиран от БНТ.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.