Собствениците на заведения готвят протести в София, Варна и Пловдив. Те поискаха нов план за справяне с COVID кризата, който не включва затваряне на заведения, фитнеси и търговски обекти. Ако има намален капацитет, то държавата да доплаща за неизползваемите места.

Протестиращите настояват и за оставките на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директора на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев, които участват в изготвянето на плана.

„На този етап мерките изобщо не ни устройват. От днес заболеваемостта в София е 99.8 на 100 000 население, а Бургас е 124 на 100 000. В безумния план, който е приет от Стойчо Кацаров и здравното министерство, пише, че при тези стойности отново се затварят заведения. Ние имаме няколко неоспорими факта. Над половин година говорим, че това, че заведенията са най-опасни, е лъжа. Тя беше опровергана от действителността”, заяви пред Нова телевизия Евгени Зумпалов от Съюза на заведенията в България.

Той посочи, че когато нощните заведения са отворили врати на 28 април заболелите са били по над 2000 на ден. 12 седмици по-късно броят на заразените е спаднал – под 100 заболели на ден.

„Ако правилата за неваксинирани важат за всички, нека да важат и за заведенията. Ние година и половина търпяхме много тежка дискриминация и много лъжи. Делта вариантът няма нищо общо. Всеки вариант е по-страшен от другите. Само, че нямаме нито едно огнище в работещо заведение в България. Ние повече дискриминация, която да важи само за нашия бранш, няма да приемем”, посочи още Зумпалов.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.