Девет нощи спах седнал, защото просто нямаше как да си легна. Това разказа пред "NOVA TV" проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", който преболедува коронавируса.

В началото на септември той се разболява. Нямал никакви симптоми, но тестът му се оказал положителен. Категоричен е, че не се е заразил в болницата.

"Нито веднъж не се появи температура, но имах тежка кашлица, която не ми позволяваше да спя. Първо се лекувах вкъщи, но състоянието ми се влоши и бях приет в болница. Отслабнах 13 кг., беше ми трудно да ходя, а не бях в интензивно отделение. Имаше хора, които го караха много по-тежко от мен. Тук е мястото да благодаря на всички колеги от Инфекциозна клиника във ВМА, които 14 дни се грижиха за мен", разказа проф. Начев.

Лекували го с кръвна плазма от преболедувал лекар във ВМА.

"Бях първият в България, на който бе приложено лечение с ремдесивир. След тези пет дифузии с него нещата се оправиха", обясни проф. Начев.

Той сподели, че все още се връща към нормалния ритъм на ежедневието си преди да се разболее. "Трудно е. При по-големи усилия, още се уморявам", каза проф. Начев.

"Неприятен момент за преживяване. За мен това беше един катарзис. Психо-емоционално състояние - от мъката и страданието да се почувстваш обновен и готов за живот. Докато бях в болницата си направих равносметка - на колко хора съм помогнал и съм направил добро, но и колко съм обидил. Най-трудното е да изпълниш това, което си си обещал - да си по-добър, да овладяваш гнева си", разказа още проф. Начев.

Той е категоричен, че във време на пандемия личната отговорност за спазването на мерките е изключително важно.

Относно твърденията, че такъв вирус няма, проф. Начев заяви: "Много са философите в България. Всеки разбира от политика, от медицина, от футбол. Но никой не е защитен", допълни проф. Начев пред "NOVA TV".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.