Кризата с разпространението на коронавируса у нас се задълбочава и ако темпът на драстичното нарастване на случаите се задържи, скоро ще бъде изчерпан медицинският капацитет.

Това не само крие риск хората да не получат адекватна и навременна медицинска помощ, но и ще доведе до нарастване на смъртността, съобщава "24 часа".

Този притеснителен обзор направиха здравният министър проф. Костадин Ангелов и шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски на седмичния брифинг. 380 на 100 хил. достигна заболяемостта у нас, а смъртността е 12,7 на 100 хил. Това са нивата от 5 ноември, когато здравната система буквално беше блокирана. Много стръмно расте и кривата при починалите - само за седмица с 53%. Част от болниците са с изчерпан капацитет, каза Мутафчийски.

“Нещата не вървят в правилната посока и би трябвало да се вземат мерки, защото при такова експоненциално нарастване бързо ще бъде изчерпан медицинският капацитет”, предупреди той. Допълни, че сега можем да видим каква пролет сме си спестили миналата година въпреки критиките към мерките тогава. Затягане на национално ниво обаче няма да има засега.

Готови сме за локдаун, той е медицински обоснован, но хората не са готови за него, заяви министър Ангелов. Обоснова изказването си с примери от последните дни, включително с видеоклипове на хора, танцуващи по масите на 8 март.

“Как обясняваш на такива хора, че е опасно”, попита риторично той.

И въпреки че два пъти бяха давани критерии, при които ще се преминава към национално затягане на мерките - първо 200, а след това 300 нови болни на 100 хил., здравните власти засега оставят локалния подход. “Той ще ни гарантира, че там, където има опасност, тя ще бъде контролирана”, посочи Ангелов.

Британският вариант на вируса донесе третата вълна в цяла Европа. Лекарите предупреждават, че най-засегнати сега са младите, които често стигат до усложнения заради дълго лечение у дома и късно търсене на медицинска помощ. За разлика от преди, когато имаше изолирани случаи в семейства, сега наблюдаваме, че се заразяват целите, обясни ген. Мутафчийски.

Хремата вероятно ще се окаже отличителният белег на британския вариант. За разлика от основния вариант на SARS-CoV-2, който върлува през първите две вълни, загубата на вкус и обоняние е по-рядко срещана сега, казват лекари.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.