През вчерашния ден са регистрирани 10 заразени лица с Ковид-19, последната тенденция е да намалява заболеваемостта. Това заяви днес директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

1187 са общо лицата с констатирана коронавирус инфекция от началото на пандемията, излекувани са 720, 409 са на домашно лечение, а починали с установен Ковид-19 са 29 лица.

Един пациент е починал за последното денонощие, все още се изяснява случая, тъй като е от болнично заведение.

Хоспитализирани са общо 55 души, като само 37 са граждани на област Варна, а 18 са от други областни градове, допълни д-р Михайлова. Тя обясни, че са от различни области, но пациента в България сам избира къде да се лекува.

Заразените медицински лица са общо са 48 от началото на епидемията, като лекари са 14, медицински сестри 19, а останалите са друг персонал.

„Всички легла, с които разполага към момента морската столица, са 145, а са заети само 55. Остават 90 легла, ресурс има“, съобщи областният управител Стоян Пасев.

„В момента има тенденция за намаляване, но имаме притеснения, че през есента ще има друга вълна от други респираторни заболявания. Ще осигурим допълнително още легловата база включително и частната болница „Евро хоспитал“ с още 70 легла, като се надявам те да не се ползват, допълни още Пасев.

Директорът на РЗИ-Варна коментира, че координационния център, за който съобщи здравният министър Костадин Ангелов, работи от вчера на 24 часов режим. Той се намира в Инфекциозна клиника към УМБАЛ“Св. Марина“ -Варна. В него работят един лекар и една медицинска сестра. Разпоредено е всички пациенти със симптоми на Ковид-19 да бъдат насочвани към този център.

Пасев допълни още, че няма заразени туристи, констатирани на територията на област Варна. Той уточни, че имаме чуждестранни граждани с установена инфекция, но те са корабен екипаж.

РЗИ увериха, че на летището се извършва 24 часов мониторинг в зависимост от полетите, като поясниха, че служители на община Варна също са част от екипите, които обслужват летището, съобщи "Днес+".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.